Ce salarii cresc cu 1650 de lei de la 1 noiembrie. Bugetarii de lux cu 20.000 de lei pe lună

Camera Deputaţilor a votat majorarea salariilor pentru primari, viceprimari, preşedinţii şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene, cele ale parlamentarilor nu cresc.

28 sept. 2022, 06:53
Ce salarii cresc cu 1650 de lei de la 1 noiembrie. Bugetarii de lux cu 20.000 de lei pe lună

Salarii mai mari pe bandă rulantă în administraţiile locale. Parlamentarii au majorat, marți, veniturile primarilor şi viceprimarilor, iar aceștia, la rândul lor, vor putea să crească lefurile angajaților din subordine.

Ordonanța venită de la Senat îi includea pe parlamentari, pe primari și pe funcționari. Decizia PNL și a PSD a fost ca la Camera Deputaților, prin textul ordonanței, să fie majorate doar salariile primarilor, însă dezbaterile au fost deosebit de aprinse.

Marius Budăi, ministrul Muncii, și-a luat angajamentul: „De la 1 ianuarie 2023 cresc pensiile în România. PSD a cerut minimum 10%, cu aplicabilitate imediată” | EXCLUSIV
Potrivit modificărilor propuse, salariile primarilor și viceprimarilor se vor majora cu aproximativ 10 procente. Dintre aleșii locali, cel mai mult vor câștiga primarul general, cei de sector și cei ai municipiilor reședință de județ care vor lua cu aproape două mii de lei în plus.

Primarii de orașe vor avea peste 1.650 de lei în plus, iar cei din comunele cu peste 50 de mii de locuitori vor avea un salariu brut de 12.480 de lei.

Primarul general al Capitalei – 20.800 de lei brut actual / 23.000 de lei brut va avea după adoptarea ordonanței 2.200 de lei în plus, primar municipiu reședință de județ – 18.720 de lei brut actual / 20.700 de lei brut după adoptarea ordonanței 1.980 de lei în plus

Primarii de oraș cu peste 100 de mii de locuitori – 15.600 de lei în prezent / 17.250 de lei după adoptarea ordonanței / 1.650 de lei în plus, iar primarii de comună cu între 20.000 și 50.000 de locuitori – 12.480 de lei brut în prezent /13.800 de lei brut după adoptarea ordonanței / 1.320 de lei în plus

Ciolacu: Sunt de acord cu salarii mai mari la primari

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, se arată de acord cu majorarea veniturilor aleşilor locali, susţinând că şi prin decizia adoptată marţi în acest sens aceştia nu vor avea venituri ”la zi”, ci la nivelul anului trecut. Ciolacu explică faptul că ”nu e un fenomen de masă, dar e un lucru corect” această majorare, subliniind că nu este vorba despre un efort bugetar mare, în condiţiile în care de mărirea veniturilor vor beneficia aproximativ 3.100 de persoane.

Parlamentarii au aprobat salarii uriaşe pentru aleşii locali. Majorarea pensiilor şi a salariului minim mai aşteaptă
”Am văzut şi eu ştirile. E complicat să explici celor de acasă, celor care se uită la noi, tehnica legislativă. Sunt de acord cu majorarea salariilor la primari, la cei aleşi, pentru că ei sunt încă … e o diferenţă între Legea 153 şi grila demnitarilor. Au rămas încă în grila de 2017-2018, mi se pare, şi oricum nu vor fi aduşi la zi, vor fi aduşi la anul 2021”, a declarat Marcel Ciolacu, într-un interviu difuzat marţi seară de Antena 3.

Întrebat unde vor fi găsite resurse bugetare pentru majorarea salariilor aleşilor locali, şeful PSD a explicat că ”nu e un fenomen de masă” care să implice costuri foarte mari, fiind vorba despre 3.100-3.200 de persoane care să beneficieze de aceste majorări de venituri.

Ciolacu a ţinut să adauge că ”e un lucru corect” majorarea veniturilor aleşilor locali.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, în calitate de for decizional, majorarea salariilor pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene, cu 168 de voturi pentru, 79 de voturi împotrivă şi 4 abţineri, eliminând din forma de la Senat majorarea pentru ceilalţi demnitari. USR, prin vocea lui Alin Gabriel Apostol, a anunţat că va ataca la Curtea Constituţională proiectul de lege.