Ce se întâmplă cu after school-urile, după ce s-a anunţat că se vor închide şcolile, din cauza coronavirusului

Ministrul Educației, Monica Anisie, a afirmat luni că serviciile de tip after-school nu fac parte din categoria unităților de învățământ astfel încât nu sunt vizate de măsura privind închiderea școlilor.

RomaniaTV.net
09 mart. 2020, 19:04
Ce se întâmplă cu after school-urile, după ce s-a anunţat că se vor închide şcolile, din cauza coronavirusului

Am luat acum decizia doar de suspendare a cursurilor din toate unitățile de învățământ. After school-urile nu face parte din categoria unităților de învățământ”, a spus Anisie, răspunzând unei întrebări din partea presei.

Ministrul a precizat că nu poate lua decizia de a suspenda after-school-urilor deoarece „nu sunt în subordinea Ministerului Educației și Cercetării. „Recomandarea autorităților este „să-i țină cât mai mult pe copii acasă, dar dacă părinții aleg să-i ducă în spații publice este alegerea lor„, a comentat Monica Anisie.

E oficial! Şcolile se vor închide în perioada 11 – 22 martie

Premierul Ludovic Orban a declarat, în deschiderea ședinței Comitetului Național pentru Situații de Urgență, că este de părere că „dacă există cel mai mic risc” va trebui să fie „suspendată activitatea în învățământul preuniversitar”.

Am avut o discuţie legată de mai multe subiecte. S-a luat decizia de suspendare a cursurtilor din învăţământul preuniversitar în perioada 11 martie – 22 martie. Cred că dacă există cel mai mic risc va trebui să suspendăm activitatea în învățământul preuniversitar. Va trebui să discutăm perioada (de închidere a școlilor – n.red.)„, a declarat Ludovic Orban. 

Este o schimbare mare de poziționare a premierului, care la prânz a lăsat de înțeles că nu este de acord cu o eventuală închidere a şcolilor, ca măsură de prevenire a răspândirii infecţiilor cu coronavirus.

Citeşte şi: Coronavirus: 18 dosare penale, deschise pentru nerespectarea carantinei. Sunt cercetate 26 de persoane

Potrivit surse G4Media.ro, Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU) a decis luni închiderea tuturor școlilor din România vreme de o săptămână, începând de miercuri, 11 martie, cu posibilitatea de prelungire a măsurii. 

Decizia vine după ce secretarul de stat Raed Arafat a propus astăzi oficial închiderea școlilor și grădinițelor începând de mâine, 10.03.2020, și până la data de 21.04.2020, precum și declararea stării de alertă.

Tot luni, premierul în exerciţiu, Ludovic Orban, a avertizat, luni că orice cetăţean român va fi băgat direct în carantină dacă va refuza să declare de unde a plecat, în situaţia în care se întorc din ţările afectate de coronavirus. 

Citeşte şi: Traian Băsescu, despre epidemia de coronavirus din România: „Aş închide metroul”