Ce se întâmplă cu cupoanele de pensie. Anunţ oficial de la ministrul Muncii

Guvernul pregătește eliminarea cupoanelor de pensie, a anunţat ministrul Muncii.

RomaniaTV.net
01 sept. 2019, 18:15
Ce se întâmplă cu cupoanele de pensie. Anunţ oficial de la ministrul Muncii

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că există, în cadrul instituției pe care o conduce, o discuție care vizează eliminarea cupoanelor de pensie, însă măsura va fi adoptată treptat, după ce va fi pus la punct sistemul informatic și după ce va fi găsită o soluție pentru a elimina birocrația.

„Este o discuție în sensul acesta, dar trebuie să mai dureze un pic, până integrăm acel sistem informatic și până debirocratizăm un pic să nu cerem la fiecare chestiune pensionarului cuponul”, a declarat ministrul Muncii, la Antena3.

Potrivit lui Marius Budăi, „cu siguranță vom ajunge să eliminăm aceste cupoane în timp”, însă trebuie avuți în vedere toți pensionarii. „Încă sunt oameni în vârstă, de la țară, care vor acest cupon”, a explicat ministrul.

Teodorovici propune ca pensionarii să primească anticipat un procent al sumei de care vor beneficia la recalcularea din 2021

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat duminică, la Mamaia, că legea pensiilor aduce provocări din punct de vedere financiar pentru Guvern întrucât „nu este o lege pe care oricine își dorește s-o pună în practică”. Budăi a prezentat „cu modestie” cifrele creșterii pensiilor.

„În anul următor, evoluția punctului de pensie prin noua lege a pensiilor este extrem de ambițioasă. Am avut discuții repetate cu doamna premier, cu Teodorovici, cu domnul ministru Fifor și ne spuneam că nu este o lege ușor de pus în practică, nu este o lege pe care oricine să si-o dorească s-o pună în practică. Este o lege care, din punct de vedere financiar, aduce multe provocări, o lege care din punct de vedere al punerii în practică sigură cu calcule, cu tot ce înseamnă sistem informatic e o lege o mare provocare pentru acest guvern. (…) Nu ne lăudăm cu aceste cifre, doar le prezentăm și cu modestie spunem că încă mai avem multe de făcut pentru dumneavoastră”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi, la Constanța. 

Între măsurile care intră în vigoare de la 1 septembrie se numără și reducerea sau eliminarea impozitării pensiilor: „Am spus ca pensiile mici, de până la 2000 lei nu mai trebuie să plătească impozit pe venit, iar cele peste 2000 să le diminuăm de al 16% la 10%. Sunt măsuri complementare care, pe lângă creșterea valorii punctului de pensie ne gândim să aducă un zâmbet pe chipul dumneavoastră”, explică Budăi.

Ministrul a răspuns și afirmațiilor potrivit cărora inflația creează dificultăți pensionarilor, chiar dacă pensiile vor crește.

„S-a spus foarte mult că inflația mănâncă aceste creșteri de pensii și salarii. Toate datele prezentate sunt ale INS sau ale Eurostat. Creșterea pensiei medii a fost de 29,4%. Într-adevăr, indicele prețului de consum a crescut cu 8,9%. A rămas o creștere reală de 18,8%. Repet, nu e suficient, mai avem foarte mult de lucru, acesta este adevărul”, a explicat ministrul.

De la 1 septembrie au fost majorate cinci milioane de pensii, prin creșterea punctului de pensie la 1.265 de lei.