Ce se întâmplă cu digitalizarea documentelor de stare civilă ale românilor! Reacția MAI, după anunțul companiei S&T că sistemul IT care va elibera și digitaliza certificatele de naștere sau căsătorie întârzie cu încă un an!

Sistemul informatic pentru emiterea actelor de stare civilă (SIIEASC), un proiect derulat de Ministerul Afacerilor Interne încă din anul 2018, care presupune digitalizarea actelor de stare civilă din ultimii 100 de ani și asigurarea accesului facil al cetățenilor la serviciile de stare civilă nu va fi gata nici în acest an. În timp ce Guvernul a adoptat pe data de 31 august Ordonanța inițiată de Ministerul de Interne prin care termenul de la care se asigură, la nivel național, infrastructura informatică necesară operaționalizării Sistemului IT de emitere a actelor de stare civilă (SIIEASC) se va proroga de la 24 septembrie 2023 la 24 septembrie 2024, același Minister de Interne susține că proiectul în care au fost investiți 40 de milioane de euro va fi finalizat în cursul acestui an, conform programului stabilit. Surse din piață au dezvăluit că firma S&T România căruia i-a fost atribuit contractul pentru furnizarea unui sistem IT destinat emiterii documentelor de stare civilă, a întârziat procesul de livrare, motiv pentru care Direcția Generală pentru Evidența persoanelor a fost nevoită să solicite prorogarea termenului.
Alina Costache
13 sept. 2023, 21:59
Ce se întâmplă cu digitalizarea documentelor de stare civilă ale românilor! Reacția MAI, după anunțul companiei S&T că sistemul IT care va elibera și digitaliza certificatele de naștere sau căsătorie întârzie cu încă un an!
Ce se întâmplă cu digitalizarea documentelor de stare civilă ale românilor!

Ce se întâmplă cu digitalizarea documentelor de stare civilă ale românilor! Luna aceasta, Proiectul Sistem Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă – SIIEASC care a debutat în iunie 2018 și a avut o perioadă de desfășurare de cinci ani și patru luni trebuia să se apropie de final, însă Guvernul a amânat cu încă un an implementarea lui, după ce Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor care solicită prorogarea termenelor pentru digitalizarea actelor de stare civilă.

Citește și Ce trebuie să faci pentru a-ți schimba numele de familie sau prenumele. De ce acte ai nevoie pentru această procedură

Ce se întâmplă cu digitalizarea documentelor de stare civilă ale românilor!

În vara anului 2022, Guvernul a modificat legislația cu privire la actele de stare civilă, iar noile reguli urmau să fie puse în aplicare de la data de 2004. Însă, pe data de 31 august Guvernul a votat amânarea termenului de aplicare a normelor impuse în anul 2022 cu încă un an, respectiv până pe data de 24 septembrie.

„În prezent, proiectul SIIEASC este în etapa de verificare a sistemului astfel încât, prorogarea termenului este necesară pentru deschiderea proiectului pilot și instruirea ofițerilor de stare civilă de la nivelul întregii țări, în sistem de train the trainer”, se arată în nota de fundamentare.

Cu toate acestea, reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne, cei care au inițiat Ordonanța pentru modificarea și completarea Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă, susțin că proiectul va fi finalizat în cursul anului 2023 potrivit programului stabilit.

”Proiectul va fi finalizat în cursul anului 2023 potrivit programului stabilit. Informaţii publice în acest sens vor fi disponibile în curând”, au transmis reprezentanții Ministerului de Interne, la solicitarea RomâniaTV.net.

Reprezentanții instituției au ținut să precizeze faptul că prorogarea termenului solicitată de Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor nu este necesară pentru digitalizarea actelor de stare civilă, ci vizează funcționalitatea sistemului IT la nivel național.

”Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civila” – S.I.I.E.A.S.C.este un sistem complex ce are ca obiectiv general implementarea unei platforme de servicii electronice care au la bază informații de stare civilă şi informatizarea sistemului de depunere a cererilor pentru emiterea şi eliberarea efectivă a documentelor de stare civilă, precum şi implementarea suportului necesar dezvoltării şi accesării serviciilor electronice care au la bază informaţii primare de stare civilă.

Proiecțiile Direcției Generale pentru Evidenţa Persoanelor vizează funcționarea acestui sistem la nivel naţional începând cu primul semestru al anului 2024. Astfel, precizăm că prorogarea termenului nu este necesară pentru digitalizarea actelor de stare civilă”, au transmis reprezentanții MAI.

După ce în spațiul public s-a vehiculat faptul că prorogarea termenului a fost solicitată deoarece nu a fost deschis încă proiectul pilot și nu au fost instruiți ofițerii de stare civilă din România în vederea operării sistemului de eliberare și digitalizare a certificatelor de naștere, căsătorie sau divorț, chestorul de poliție, Aurel-Cătălin Giulescu a subliniat că această procedură a fost deja realizată.

”Etapele premergătoare funcționării Sistemului au fost stabilite, acestea urmând a se derula până la data de 31.12.2023. Instruirea ofițerilor de stare civilă a fost realizată în cadrul Proiectului potrivit condiţiilor asumate în cererea de finanţare. Funcţionarea Sistemului presupune asigurarea intervenţiei şi suportului în operare”, a transmis chestorul.

Motivul pentru care MAI a cerut prorograrea termenului

În momentul în care a fost solicitată prorogarea termenului, proiectul SIIEASC se afla în etapa de verificare a sistemulul. Fără această amânare nu ar fi fost posibilă deschiderea proiectului pilot și instruirea ofițerilor de stare civilă de la nivelul întregii țări, în sistem de «train the trainer»”.

La începutul anului 2020, Ministerul de Interne a atribuit companiei S&T România contractul pentru furnizarea unui sistem IT destinat emiterii documentelor de stare civilă, parte a proiectului ce le va permite românilor completarea online a formularelor pentru eliberarea certificatelor de naștere, căsătorie, divorț sau deces și digitalizarea tuturor documentelor, inclusiv a celor vechi.

Estimat la 45,2 milioane de lei, fără TVA, contractul a fost atribuit pentru suma de 39,2 milioane de lei, fără TVA, și va avea o durată de 25 luni. Subcontractorii S&T România sunt ARA Software Group – 5%, Tema Energy – 7%, Business Smart & Integrated Projects – 5% și SolvIT Networks – 7%.

Surse din piață au dezvăluit în exclusivitate pentru România TV.net că firma S&T România căruia i-a fost atribuit contractul pentru furnizarea unui sistem IT destinat emiterii documentelor de stare civilă, a întârziat procesul de livrare a soluţiei pentru „Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă”, motiv pentru care Direcția Generală pentru Evidența persoanelor a fost nevoită să solicite prorogarea termenului astfel încât toți ofițerii de stare civilă să fie instruiți în vederea operării acestuia.

“Obiectivul principal al proiectului constă în informatizarea sistemului de depunere a cererilor pentru emiterea și eliberarea efectivă a documentelor de stare civilă, precum și implementarea suportului necesar dezvoltării și accesării serviciilor electronice ce au la bază informații primare de stare civilă. Prin implementarea proiectului «Sistem informatic integrat pentru emiterea actelor de stare civilă – SIIEASC», pentru evenimentele de viață, așa cum sunt acestea descrise în Strategia Națională privind Agenda Digitală pentru România – SNADR (naștere, căsătorie, divorț, deces etc.) și grupate în categoria «stare civilă», vor fi furnizate servicii electronice, la nivelul 4 de sotisficare”, arăta caietul de sarcini al licitației.

Atunci când va fi pus în funcțiune sistemul IT, acesta va reduce timpul necesar procesării tranzacțiilor informațiilor de stare civilă și a cheltuielilor de stocare a informațiilor pentru administrațiile locale și centrale legate de un număr de cinci servicii, pentru cele patru evenimente primare de viață și anume: naștere, căsătorie, divorț și deces.

Mai mult, prin implementarea proiectului SIIEASC se va reduce semnificativ volumul de hârtie prelucrată în scopul derulării fluxurilor administrative specifice emiterii actelor de stare civilă. De asemenea se va reduce spațiul necesar depozitării, la nivel național, a tuturor arhivelor de documente rezultate în urma realizării fluxurilor administrative în cauză.

Citește și Cum îți schimbi legal numele de familie sau prenumele. Acte necesare și pașii pe care trebuie să-i parcurgi

DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Legislația secretă a României! Mii de hotărâri de guvern care nu au fost niciodată făcute publice. Dezvăluiri exclusive
Capital.ro
Călin Georgescu cutremură România. Anunțul care pune țara pe jar: Foarte curând, va părăsi România
Playtech.ro
Stațiunea istorică din 1886 a redevenit Perla turismului românesc. Este celebră pentru apele sale cu proprietăți miraculoase de peste 500 de ani
DailyBusiness
Dragoş Anastasiu, vicepremier: ”O să fie o ordonanţă Trenuleţ”. Guvernul pregătește majorarea TVA la 21%, iar cel la alimente la 11%. Pensiile peste 3.000 lei scad, cresc impozitele locale și prețul carburanților
Adevarul
Patru măsuri imbatabile de luptă cu evaziunea: „în primul rând, trebuie eliminate ingerințele politice. N-am auzit despre asta în CSAT”
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Legea urbanismului, rescrisă de la zero. Schimbările așteptate de trei decenii
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Un bărbat din Suceava a murit ars de viu în propria casă, după un incendiu devastator
Cancan.ro
De ce a murit Mihai Leu, de fapt? Ce scrie pe certificatul său de deces
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
Cutremur în cazul Elena Udrea. Se prăbușește totul. Decizia cruntă a DNA
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Vestea zilei despre Ion Iliescu! Spitalul ”Agrippa Ionescu” a recunoscut: Necesită suport respirator
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Noua față a înșelăciunii: cum sunt măcelăriți micii antreprenori de AI-ul escrocilor