Ce se întâmplă cu salariile românilor în plină criză de coronavirus

Unele companii au decis să reducă salariile, ca o soluție temporară de salvare a locurilor de muncă și a afacerilor. Însă sunt cazuri în care unii dintre angajați vor să își ia concediul de odihnă restant din anul 2019 sau cel corespunzator lunilor ianuarie-martie 2020, în perioada în care au fost tăiate salariile. Întrebarea este ce se întâmplă cu indemnizația de concediu în condițiile în care salariul era mai mare față de perioada în care s-a luat decizia reducerii salariilor.

21 apr. 2020, 13:07
Ce se întâmplă cu salariile românilor în plină criză de coronavirus

„Pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizațiile și sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă” spune codul muncii art. 150 alin. 1 

Aliniatul 2 al aceluiași articol prevede că indemnizația de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale prevazute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.

Se compară cuantumul indemnizației astfel stabilit cu salariul de baza, sporurile și indemnizațiile permanente cuvenite pentru perioada concediului, potrivit contractului de muncă. Valoarea indemnizației acordate va fi cea mai favorabilă dintre cele comparate.

Astfel, indemnizația de concediu de odihnă acordat în luna aprilie a anului 2020 se calculează ca medie a veniturilor realizate în perioada ianuarie – martie 2020 conform celor mai sus menționate: se totalizează veniturile realizate în cele 3 luni și numărul de zile lucrătoare. Se împarte totalul veniturilor la numărul de zile lucrătoare. Rezultatul reprezintă media zilnică care se înmulțește cu numărul de zile de concediu de odihnă.

Apoi se compară cuantumul indemnizației astfel stabilit cu salariul de baza, sporurile și indemnizațiile permanente cuvenite pentru perioada concediului, potrivit contractului de muncă. Valoarea indemnizației acordate va fi cea mai favorabilă dintre cele comparate.

Citeşte şi COVID-19. Stare de urgenţă ridicată pentru a-i proteja pe săraci. Prima ţară din lume în care s-a întâmplat acest lucru