Ce se întâmplă cu şcolile dacă va fi declarată epidemie de gripă în România. Ministrul Sănătăţii a venit cu explicaţii

În România ar putea fi declarată epidemie de gripă. Asta înseamnă reguli noi în spitale, medicii trebuie să poarte echipament de protecție. Populația este sfătuită să revină la purtatul măștii și să evite aglomerațiile. Veştile medicilor nu sunt deloc bune. "Lunile ianuarie şi februarie mă aştept să fie de aceeaşi intensitate. Probabil că echilibrul va veni undeva din martie, când vom mai avea cazuri de gripă, dar lucrurile vor arăta categoric mai bine", a spus directorul medical al Institutului "Matei Balş", Adrian Marinescu.
Filip Stan
04 ian. 2023, 14:01
Ce se întâmplă cu şcolile dacă va fi declarată epidemie de gripă în România. Ministrul Sănătăţii a venit cu explicaţii

România este la un pas de epidemie de gripă. În ultimele săptămâni numărul infectărilor a crescut alarmant. Ci mai afectaţi sunt copiii şi persoanele vârstnice. În perioada 19 – 25 decembrie au fost raportate la nivel naţional 140.688 de cazuri de infecţii respiratorii acute – gripă clinică, IACRS şi pneumonii, informa la finalul săptămânii trecute Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică. În aceeaşi perioadă a anului 2021 se înregistrau 38.322 de cazuri.

Pe lângă numărul mare de cazuri care aglomerează spitalele, România se confruntă cu lipsa medicamentelor antitermice şi antiinflamatoare, dar şi a celor folosite pentru gripă, precum Tamiflu.

Ministerul Sănătăţii a publicat marţi pe site-ul propriu lista medicamentelor pentru adulţi şi copii antitermice, antiinflamatoare, antivirale pentru gripă disponibile în prezent în România. Lista poate fi accesată aici. 

Citeşte şi: Alexandru Rafila anunţă o posibilă epidemie de gripă. Unde va fi obligatorie purtarea măştii

 

Ce se întâmplă cu şcolile dacă va fi declarată epidemie de gripă în România. Rafila: Copiii bolnavi vor fi trimişi acasă

Autorităţile se aşteaptă ca numărul cazurilor de gripă să crească în continuare. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a explicat la Digi 24 că vor fi luate mai multe măsuri pentru limitarea răspândirii virozelor.

„Așteptăm cifrele de mâine, joia se face bilanțul. E foarte probabil să avem a treia săptămână de creștere consecutivă. În funcție de situația de joi se va declara epidemia de gripă. Nu se introduc restricții, se iau măsuri în spitale pentru limitarea vizitelor pentru perioada cât va evolua starea de epidemie. Se vor intensifica măsurile pentru protecția personalului medical și a pacienților, inclusiv masca în interior, screening epidemiologic pentru a evita ca persoanele care au viroze respiratorii să vină la serviciu”, a spus Rafila la Digi 24.

„Orice persoană care e răcită, inclusiv copiii, să nu se întoarcă în colectivitate decât după ce simptomele dispar pentru că cel mai important să fii izolat şi să nu transmiți mai departe infecția respiratorie”, a spus ministrul Sănătăţii.

De luni, în România se redeschid şcolile şi elevii revin la cursuri. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat că nu crede că o să fie nevoie de măsuri care să ducă la închiderea unităților școlare.

„Măsurile vor fi de informare a inspectoratelor școlare în legătură cu ceea ce trebuie făcut în organizarea unităților de invatamant, inclusiv trimiterea acasă a copiilor care sunt răciți, dacă părinții i-au adus la școală, în ciuda faptului că au simptome, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății la Digi24.

Vaccinarea antigripală este recomandată în continuare și pentru personalul didactic, a mai adăugat Rafila.

Deocamdată o discuţie între reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi cel al Sănătăţii legată de redeschiderea şcolilor şi revenirea elevilor la cursuri în contextul înmulţirii cazurilor de gripă nu a avut loc, dar purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Corina Preda, a precizat pentru Romaniatv.net că „dacă situația escaladează și se înmulțesc cazurile de gripă, Ministerul Educaţiei poate cere informare de la MS și recomandări”.

 

Beatrice Mahler, despre creşterea numărului de cazuri de gripă: Este de aşteptat să crească circulaţia virusurilor după redeschiderea şcolilor

Managerul Institutului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler, a afirmat că la unitatea medicală ajung mulţi pacienţi cu infecţii respiratorii care au pneumonii, iar cel puţin în ultima săptămână este mai frecvent virusul gripal, dar şi virusul sinciţial respirator decât virusul SARS-CoV-2, formele de afectare fiind severe, mai ales la persoanele cu comorbidităţi.

Actualele cazuri de gripă şi infecţii respiratorii sunt mai complicate, întrucât „vin însoţite de pneumonii extinse cu floră rezistentă la antibiotice”, a mai spus Beatrice Mahler pentru Agerpres.

Directorul medical al Institutului „Matei Balş”, Adrian Marinescu, afirmă că numărul de infecţii respiratorii va fi în continuare mare în ianuarie şi februarie, iar această situaţie reprezintă „o întoarcere la normalitate” după trei ani de pandemie cu noul coronavirus.

„Lunile ianuarie şi februarie mă aştept să fie de aceeaşi intensitate. Probabil că echilibrul va veni undeva din martie, când vom mai avea cazuri de gripă, dar lucrurile vor arăta categoric mai bine. Discuţia cu epidemia este strict pe criterii epidemiologice. Ţine de număr, ţine de intervalul de timp în care apar cazurile de gripă. Ceea ce mi se pare relevant este în felul următor – indiferent dacă va fi sau nu epidemie de gripă, oricum vom avea şi SARS-Cov-2 în continuare şi alte viroze. Numărul de infecţii respiratorii va fi categoric mare, lucru care se vede din statistici.
Este clar că vom avea în aceste două luni. Partea bună este că modalitatea prin care previn aceste infecţii respiratorii este comună – indiferent că vorbesc de gripă, de SARS-CoV-2 sau de alte infecţii virale cu diferenţa că la gripă am puterea de a mă vaccin antigripal şi a face o prevenţie efectivă, cum pot să o fac şi la SARS-CoV-2. La alte infecţii virale nu pot”, a afirmat Marinescu, miercuri, pentru AGERPRES.

Atât Beatrice Mahler, cât şi Adrian Marinescu susţin că reîntoarcerea elevilor la cursuri va duce la creştere circulaţiei virusurilor.

„Cu siguranţă că da (începerea şcolii va înlesni transmiterea – n.r.). Este de aşteptat să crească circulaţia virusurilor. Trebuie prudenţă şi să luăm în calcul, fără să fie un capăt de ţară, că lucrurile acestea, se vor întâmpla. Faptul că va creşte numărul de infecţii nu înseamnă că vor fi severe. Cei mici de cele mai multe ori fac forme uşoare”, a declarat medicul Adrian Marinescu.

„Cred că depinde de fiecare din noi. Cel puţin ce vedem în camerele de gardă acum, după ce o parte din sărbători s-au încheiat, a crescut numărul de pacienţi care se prezintă cu infecţii respiratorii, după Revelion s-a dublat. Ne aşteptăm să avem această creştere şi după ce încep şcolile. Aici depinde foarte mult de felul în care vom gestiona propria noastră sănătate, fiecare din noi. Dacă avem un copil bolnav sau unul din adulţii din casă este bolnav este bine ca acea persoană să nu ajungă în colectivitate, să stea acasă, să aibă grijă de sănătatea lui şi să nu transmită infecţia pe care o are, indiferent de ce virus este cel care produce infecţia”, a afirmat şi Beatrice Mahler.

În acest context, medicii recomandă evitarea zonelor aglomerate, a contactului cu persoanele simptomatice, purtarea măştii în mijloacele de transport şi alte spaţii aglomerate, dar şi respectarea normelor de igienă.

„Sunt lucrurile pe care toţi le ştim şi le-am învăţat în cei trei ani: să evităm zonele aglomerate, mai ales dacă sunt nearisite, mijloacele de transport, evitarea contactului cu o persoană care are simptomatologie acută. În momentul în care eu am simptomatologie acută mă izolez, nu merg în colectivitate, este vorba de copii. Adultul nu va merge la locul de muncă. Pentru a reduce transmiterea într-o oarecare măsură. Este vaccinare, sunt regulile de igienă, este faptul că masca nu trebuie să fie gândită ca o restricţie, dar este o modalitatea prin care pot să previn. Tocmai în spaţiile închise, în locurile neaerisite, mă refer inclusiv la mijloacele de transport”, a spus medicul Adrian Marinescu.

 

 

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!