Ce se întâmplă dacă dormi cu șosete în picioare. Miracolele pe care le poate face acest obicei

Poate că nu este cel mai confortabil să dormi cu șosete în picioare, însă acest obicei ți-ar putea schimba viața definitiv. Iată cum ar putea fi afectat somnul tău!

17 mart. 2023, 21:17
Ce se întâmplă dacă dormi cu șosete în picioare. Miracolele pe care le poate face acest obicei

Cu toate că poate părea o chestiune strict legată de preferințe, se pare că dacă alegi sau nu să dormi cu șosete poate avea un impact puternic asupra sănătății tale. Cu siguranță, dacă ai împărțit vreodată patul cu cineva sau ai purtat discuții pe această ai observat că oamenii se împart în două categorii și sunt destul de convinși de opțiunea lor.

Citește și: Greşeala uriaşă pe care multe gospodine o fac atunci când taie ceapa şi usturoiul verde. Acesta este motivul pentru care „absorb” viruşi şi bacterii

Mar De Carlo, autor și fondator al Institutului Internațional de Parenting și Sănătate de la Asociația Consultanților Profesioniști în Somn, a explicat că există mai mult beneficii ale purtării șosetelor în timpul somnului. Acestea te pot ajuta să adormi mai repede, ba chiar să rămâi adormit pentru o perioadă mai lungă de timp. Acest lucru se datorează unui proces care se numește vasodilatație distală.

„Modificările temperaturii pielii pot afecta în mod cauzal capacitatea de a iniția și menține somnul, a constatat un studiu din 2007. S-a demonstrat că purtarea ciorapilor în pat crește circulația și fluxul sanguin la nivelul picioarelor”, a spus De Carlo.

Atunci când purtăm șosete, putem ajuta la scăderea temperaturii centrale a corpului, dând astfel de înțeles creierului că este momentul pentru somn. Un studiu similar a arătat că tinerii care purtau șosete au adormit cu 7,5 minute mai repede, ba mai mult au dormit cu 32 de minute mai mult și s-au trezit de 7,5 ori mai rar decât cei care nu purtau șosete. Conceptul de șosete în pat pare să aibă legătură cu ritmurile circadiene – ceasurile interne care ne gestionează funcțiile pe baza unei zile de 24 de ore.

„Temperaturile scăzute ale corpului preced, de obicei, somnolența și există dovezi care sugerează că utilizarea șosetelor sau a altor metode de încălzire a picioarelor poate scădea temperatura corpului și te poate ajuta să adormi mai repede”, spune Sleep Foundation.

Potrivit lui De Carlo, dormitul cu șosete poate duce la scăderea șanselor de a avea un atac Raynaud. Raynaud este o boală care afectează de obicei degetele de la picioare și de la mâini, în care pielea își pierde circulația și începe să se umfle și să doară. O serie de studii au arătat că purtarea șosetelor pe timp de noapte poate ajuta la prevenirea unui atac prin menținerea circulației sângelui și a căldurii membrelor. Deși sindromul Raynaud este declanșat de obicei de temperaturile scăzute (sau de anxietate sau stres), purtarea șosetelor nu va împiedica apariția bolii Raynaud ca boală. Dar șosetele pot atenua șansele de apariție a unei crize.

Alte beneficii ale dormitului cu șosete includ potențiala îmbunătățire a călcâielor crăpate (hidratează-ți picioarele și pune-ți șosete de bumbac timp de o săptămână sau două și vei observa o piele mai puțin uscată), prevenirea bufeurilor (legată de un control mai bun al temperaturii corpului). În ciuda beneficiilor legate de purtarea șosetelor în pat, De Carlo a precizat că șosetele nu sunt un leac pentru anumite afecțiuni. De exemplu, deși purtarea ciorapilor te poate ajuta să dormi mai bine, este important să înțelegi de ce picioarele tale sunt reci pentru început.

„Picioarele reci se pot datora mai multor motive, cum ar fi anemia, diabetul și hipotiroidismul, care sunt importante de abordat”, a precizat De Carlo. „În cazul în care cauza principală a provocării dvs. de somn se datorează unei probleme cu rădăcini mai adânci care nu a fost descoperită și abordată – de exemplu, dacă vă confruntați cu anxietate și suprastimulare mentală – purtarea de șosete în pat nu va fi soluția dvs.”.

Citește și: Solero, desertul primăverii care face furori pe internet. Secretul prăjiturii irezistibile, cu textură suavă şi gust inegalabil