Ce se întâmplă dacă un copil este depistat pozitiv în clasă. Dr. Adriana Pistol, INSP: „Doar contacţii direcţi vor fi carantinaţi”

Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, a explicat, în cadrul unei conferinţe de presă, ce se întâmplă în cazul în care un copil de 7 ani este depistat pozitiv în clasă.

24 sept. 2021, 16:48
Ce se întâmplă dacă un copil este depistat pozitiv în clasă. Dr. Adriana Pistol, INSP: „Doar contacţii direcţi vor fi carantinaţi”

Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educaţiei, precizează faptul că elevii pot fi testaţi începând cu a opta zi de când a fost depistat un caz de COVID în clasă.

Putem vorbi despre testare doar de la a opta zi de când este declarat cazul pozitiv în clasă, pentru a avea posibilitatea să se întoarcă mai repede la şcoală dacă testul este negativ”, a precizat Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.

Ce se întâmplă dacă un copil este depistat pozitiv în clasă

La rândul său, Adriana Pistol, reprezentanta INSP, a explicat în ce condiţii vor fi carantinaţi copiii aflaţi într-o clasă în acre s-a depistat un caz pozitiv:

Una este testarea care poate fi făcută în situaţia în care vorbim de contacţii unui caz confirmat, altceva este testarea care nu mai este necesară pentru copiii până la 12 ani pentru a putea participa la anumite tipuri de activităţi, cum ar fi activităţi sportive, socio-culturale sau înot la piscină.

Citeste si Raed Arafat recomandă purtarea măștii și în spațiile exterioare: „Nu așteptați să devină o obligativitate”

Pentrui aceşti copii, era necesar certificatul verde, pentru copiii sub 12 ani, ei pot să desfăşoare aceste activităţi fără certificat verde.

Dacă a fost contact direct, dacă a fost în aceeaşi clasă, aceste lucruri se constată în urma anchetei epidemiologice făcute de DSP şi de şcoală. După ce se stabilesc contacţii direcţi, aceştia sunt carantinaţi. Ceilalţi copii doar vor învăţa în sistem online, fără să fie carantinaţi.

Fiecare dintre copii trebuie urmărit. În situaţia în care dezvoltă simptome, trebuie anunţat şi solicitată testare. Dacă nu are simptomatologie, în ziua a opta poate solicita şcolii că doreşte să facă un test. Testarea se organizează la nivelul şcolii. Merge la şcoală, se testează şi dacă e negativ, poate să meargă fizic mai devreme decât cele 14 zile„, a declarat medicul Adriana Pistol.

Citeste si Adriana Pistol confirmă realitatea sumbră: „Singurul tip de tulpină identificat în ultimele două săptămâni este Delta. Vor fi 15.000 de cazuri în Octombrie”