Ce se întâmplă dacă un român vaccinat pierde adeverința care dovedește că e imunizat. Valeriu Gheorghiță explică cum o poți recupera

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid, a explicat ce e de făcut în cazul în care românii care s-au vaccinat pierd adeverința prin care pot dovezi că sunt imunizați.

24 feb. 2021, 14:19
Ce se întâmplă dacă un român vaccinat pierde adeverința care dovedește că e imunizat. Valeriu Gheorghiță explică cum o poți recupera

Ce se întâmplă dacă un român vaccinat pierde adeverința care dovedește că e imunizat. Valeriu Gheorghiță explică cum o poți recupera

Astfel, românii care au pierdut adeverința prin care pot dovedi faptul că sunt vaccinați anti-Covid trebuie să se întoarcă la centrul de vaccinare. Descărcarea adeverinței de pe platformă nu este o variantă, a transmis Valeriu Gheorghiță.

„Platforma de programare este strict pentru a aloca un loc pentru prima doză și doza a doua. Adeverința se poate printa de la respectivul centru de vaccinare sau direct din Registrul Electronic Național al Vaccinărilor care este gestionat la nivelul Institutului Național de Sănătate Publică”, a transmis coordonatorul campaniei de vaccinare.

De la începutul campaniei de vaccinare până marți, în țară au fost vaccinate 836.860 de persoane, din care 601.573 cu ambele doze.

Noi doze de vaccin Moderna au ajuns în țară

Alte 79.200 doze de vaccin Moderna au sosit miercuri în țară. Acestea urmează să fie distribuite în martie în şapte centre în vederea efectuării rapelului pentru persoanele vaccinate cu Moderna.

„Tranșa de vaccin sosită în țara noastră va asigura administrarea celei de a doua doze cu vaccinul Moderna pentru persoanele înscrise la vaccinare atât prin intermediul platformei, cât și prin metodele deja cunoscute. Etapa de imunizare va începe din data de 04 martie 2021, se arată într-un comunicat de presă transmis de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Cele peste 79.000 de doze de vaccin Moderna vor ajunge la:

  • Centrul Național de Stocare București: 26.800 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Brașov: 10.200 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Cluj: 10.290 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Constanța: 8.500 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Craiova: 8.400 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Iași: 10.800 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Timișoara: 4.210 doze.

A început vaccinarea personalului din învățământ

Vaccinarea personalului din învăţământ a început de astăzi în România. Imunizarea personalului profesoral se va face în centre separate, special amenajate, cu vaccin AstraZeneca pentru persoanele care au 55 de ani inclusiv şi cu vaccin Pfizer pentru cei peste această vârstă, urmând a exista circuite separate de vaccinare.

Vaccinarea personalului din învăţământ se va finaliza în 10 martie, pentru prima doză de vaccin. La finalul perioadei, se estimează că 60.000 de persoane vor fi vaccinate.

Locațiile în care vor fi administrate vaccinurile sunt spații puse la dispoziție de Ministerul Educației, iar în județele în care nu au fost identificate spații adecvate au fost puse la dispoziție cabinete care încă nu au fost deschise. De exemplu, în București vor fi deschise 22 cabinete de vaccinare la Romexpo – 16 pentru AstraZeneca, 6 pentru Pfizer.

”Toată perioada de vaccinare care va fi destinată pentru acest proces specific adresat personalului din învăţământ durează până în 10 martie pentru administrarea primei doze. Estimăm un număr de aproximativ 60.000 de persoane care vor fi vaccinate în cadrul acestui proces. Reamintesc faptul că deja peste 42.000 de persoane au fost vaccinate din rândul personalului didactic şi aproximativ 128.000 de persoane sunt deja programate”, a precizat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă.