Coaliţia face implozie. Nicolae Ciucă, despre amenințarea UDMR privind ieșirea de la guvernare: „Este o decizie a fiecărui membru al coaliţiei”

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, susține că nu există discuții în coaliție pentru ca PNL să ia un minister celor de la UDMR. Totuși, el arată că în cazul în care UDMR va dori să iasă de la guvernarea este ”decizia fiecărui membru al coaliției”.

09 mai 2023, 13:28
Coaliţia face implozie. Nicolae Ciucă, despre amenințarea UDMR privind ieșirea de la guvernare: „Este o decizie a fiecărui membru al coaliţiei”

Premierul Nicolae Ciucă a declarat marţi, despre preluarea de către PNL a Ministerului Mediului de la UDMR, la rotaţia premierilor de la sfârşitul lunii, că ”PNL nu vrea absolut nimic”.

”PNL nu vrea absolut nimic, vrem în continuare să asigurăm guvernarea ţării, aşa cum am făcut-o şi până acum, vrem să asigurăm stabilitate politică, avem nevoie mai mult decât oricând de această stabilitate şi vreau să subliniez că atât împreună cu partenerii de coaliţie dar şi în întâlnirile pe care le avem cu reprezentanţi ai autorităţilor din ţară dar şi cu reprezentanţi ai ambasadelor şi în întâlnirile bileterale pe care le-am avut, cu toţii întreabă de modul în care vom asigura guvernarea României şi le răspund tuturor că vom asigura guvernarea cu responsabilitate”, a spus premierul.

Citește și: UDMR își caută scuze pentru ieșirea de la guvernare? PNL răspunde temerilor nefondate lansate de liderul deputaților maghiari

Nicolae Ciucă a arătat că ”sunt discuţii care se duc în spaţiul acesta al interpretărilor pe o ipoteză sau alta”.

”În acest moment vă rog să aveţi încredere că suntem oameni cât se poate de responsabili şi vom face în aşa fel încât să asigurăm preluarea guvernării la sfârşitul lunii mai. Eu înţeleg prin oficial că formal înseamnă că s-a semnat o hârtie, s-a solicitat absolut formal. Nu s-a procedat la nicio abordare formală, nu sunt astfel de discuţii în momentul de faţă care să ne ducă la o decizie, ca atare sunt discuţii”, a arătat Ciucă.

Întrebat despre o posibilă ieşire a UDMR de la guvernare, preşedintele PNL a spus: ”Este o decizie a fiecărui membru al coaliţiei. (..) UDMR, ca şi PSD, împreună să găsim acea soluţie care a fost agreată şi este în continuare agreată, încă o dată, nu pentru cineva anume, nu pentru un partid, nu pentru una sau două persoane. Este o chestiune absolut de responsabilitate pentru ţară”.

”Nu văd rostul la aceste discuţii”, a mai spus premierul, întrebat dacă se discută despre un schimb la rotativă cu  portofoliul Energiei.

Citește și: PSD și PNL și-au împărțit funcțiile din viitorul Guvern Ciolacu. Mari surprize. Cine va fi dat afară

 

Tanczos Barna, despre ieşirea UDMR de la guvernare: Eu nu pot să discut despre ”dacă” şi ”poate”

Ministerul Mediului a fost întrebat, marţi, într-o conferinţă de presă, despre afirmaţia liderului deputaţilor UDMR, Csoma Botond, că la rotaţia premierilor PNL are în vedere schimbarea sa şi dacă are astfel de informaţii.

“Poziţia mea este de ministru pe patru ani. Aşa am venit în 2020, în decembrie şi până acum nu s-a schimbat nimic. Discuţiile sunt discuţii, informaţiile pe surse sunt informaţii pe surse. În momentul de faţă, rotativa, în forma semnată, nu ne priveşte şi până la sfârşitul lunii cu siguranţă se vor lămuri toate aspectele neclare. Noi ne-am asumat aceste ministere, inclusiv Ministerul Mediului, dar nu numai şi Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Sportului, ni le-am asumat într-un mandat de patru ani pentru a face performanţă şi pentru a implementa programe, pentru a genera politici publice în folosul cetăţenilor. Şi noi, până nu se schimbă ceva, ne ţinem de treabă”, a declarat Tanczos Barna.

El a mai fost întrebat dacă UDMR ia în considerare să iasă de la guvernare, în cazul pierderii unor ministere.

“Eu nu pot să discut despre dacă şi poate. În momentul de faţă nu există o asemenea solicitare certă, o decizie din acest punct de vedere. Vedem. Săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare se vor clarifica toate. Toate opţiunile sunt pe masă şi pentru rotativă, dacă se ajunge la o altă discuţie, reluăm discuţiile probabil de la zero”, a afirmat ministrul Mediului.

Liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond a declarat luni, despre faptul că PNL vrea să ia Ministerul Mediului deţinut în prezent de Tanczos Barna, la rotaţia premierilor de la sfârşitul lunii, că a aflat astăzi oficial, până acum a fost pe surse. Nu suntem de acord, a precizat deputatul, el arătând că iau în calcul şi varianta ieşirii de la guvernare.

Marcel Ciolacu dorește să meargă până la capăt cu UDMR: ‘Avem un protocol pe care îl vom respecta’
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat marți că dorește să meargă până la capăt cu UDMR. „Avem un protocol pe care îl vom respecta”, a subliniat Marcel Ciolacu. Totodată, liderul PSD a dat asigurări că nu există blocaje în coaliție. „Discutăm mereu”, a spus Marcel Ciolacu.

Întrebat dacă îl vede în continuare pe Tanczos Barna la Ministerul Mediului, liderul PSD a spus că „este o altă discuție”. „După cum prea bine știți eu nu am fost prim ministru, urmează să fiu prim ministru, dacă o să mă voteze colegii din Parlament și vom avea această discuție. (…) Întotdeauna în politică există negocieri, dar decizia este că avem un protocol”, a adăugat liderul PSD.