Ce semnale îți trimite corpul tău atunci când îți lipsește Vitamina C? Mihaela Bilic: „Suntem obligați să o aducem din alimentație”

Pentru a funcționa normal, corpul nostru are nevoie de vitamina C. Din păcate, acesta nu poate produce de unul singur această vitamină și nici nu o poate sintetiza. Atunci când ducem lipsă de ea, corpul începe să ne transmită câteva semnale. Care sunt modurile prin care putem să ne dăm seama că avem nevoie de mai multă Vitamina C?

10 mart. 2023, 09:28
Ce semnale îți trimite corpul tău atunci când îți lipsește Vitamina C? Mihaela Bilic: „Suntem obligați să o aducem din alimentație”

Vitamina C poartă și denumirea de acid ascorbic și este o vitamină solubilă în apă. Acesta se regăsește într-o serie de alimente, în mod natural. Spre deosebire de vitaminele care se dizolvă în grăsimi, care se numes liposolubile, Vitamina C, și în general toate vitaminele hidrosolubile, nu se stochează în corpul nostru. Tocmai din acest motiv este indicat să încerci pe cât posibil să le incluzi în alimentația ta.

Citește și: Mihaela Bilic dezvăluie motivul pentru care ne plac anumite alimente: ”Gustul e în cap, nu în gură”

Corpul uman are nevoie să consume zilnic de vitamina C  pentru a funcționa în parametrii normali. Acest lucru este decesar deoarece corpul nu are capacitatea de a produce singur sau de a depozita această vitamină atât de importantă. Rolul vitaminei C (acidului ascorbic) în organism este, printre altele, de a menține sănătoase țesuturile conjunctive și de a acționa precum un antioxidant.

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat care sunt semnalele pe care corpul nostru le transmite atunci când ne confruntăm cu o carență de vitamina C.

Cum îți arată corpul că ai nevoie de vitamina C?

„Semne ale carenței de Vitamina C

Vitamina C este cea mai puternică substanță antioxidantă din natură ea ne împiedică îmbătrânirea și îmbolnăvirea. Organismul nu poate sintetiza vitamina C și nici rezerve nu poate face, așa că suntem obligați să o aducem din alimentație.

Găsim vitamina C doar în fructe și legume. Important de știut: vitamina C este o substanță care oxidează rapid, temperatura crescută, prezența aerului și depozitarea pe termen lung o distrug. Prin urmare alimentația nu reușește să acopere nevoile zilnice ale organismului.

Cele 10 semne care arată o lipsă de vitamina C:

1.Senzație de oboseală cu lipsă de energie și tulburări de concentrare.

2.Imunitate scăzută și îmbolnăvi repetate, nivelul de vitamina C este direct proporțional cu rezistența la boli.

3.Lipsa de apetit este tot un semn al carenței de vitamina C. Și fără poftă de mâncare se accentuează și mai tare oboseala și lipsa de energie.

4.Apare stare de slăbiciune și chiar pierdere de greutate pe cîntar.

5.Dureri articulare cu inflamație și risc de entorse, pentru că vitamina C este implicată direct în sinteza colagenului și funcționarea optimă a articulațiilor.

6.Pielea uscată trădează și ea lipsa de vitamina C, necesară hidratării și supleței tegumentului.

7.Cicatrizare lentă și defectuoasă a rănilor? Tot de vitamina C e nevoie!

8.Nici sistemul nervos nu funcționează corect fără vitamina C, apare nervozitatea și iritabilitatea

9.Sângerarea mucoaselor la nivelul nasului și gingiilor este un semn sigur de carență în vitamina C, lipsa ei fragilizează vasele de sînge.

10.Pe lângă multiplele roluri în organism, vitamina C participă la absorția fierului. Un nivel scăzut de vitamina C crește riscul de anemie și scade aportul de oxigen la nivelul tuturor celulelor.

De reținut: în sezonul rece și în perioadele cu epidemii de gripă/răceală este recomandat să apelăm chiar la suplimente cu vitamina C, pentru o funcționare a organismului la cote maxime!”, a transis Mihaela Bilic pe rețelele de socializare.

Citește și: Mihaela Bilic, despre efectele pe care le are postul asupra organismului: „Beneficiile sunt spectaculoase”