Ce spun Alexandru Rafila şi epidemiologii despre pericolul infectării, după redeschiderea şcolilor

Şcolile din România ar putea fi redeschise după data de 15 mai, atunci când expiră şi starea de urgenţă. Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, și epidemiologul Molnar Geza au dat asigurări că procesul educațional se poate desfăşura în condiţii de siguranţă pentru elevi. 

24 apr. 2020, 13:34
Ce spun Alexandru Rafila şi epidemiologii despre pericolul infectării, după redeschiderea şcolilor

În ciuda protestelor din partea mai multor persoane politice, epidemiologii trag un semnal de alarmă şi spun că elevii trebuie să se întoarcă în clase, cât mai curând.

„Cu cap se poate organiza şi acest lucru (…) unde sunt clase suficiente se poate face despărţirea. Sunt o serie de mijloace ca păstrarea distanţării fizice în limita posibilităţilor”, a susținut epidemiologul Molnar Geza, la „Marius Tucă Show”.

Alexandru Rafila a subliniat că pot fi găsite măsuri pentru ca orele să se desfăşoare normal. Clasele pot fi împărţie, elevii vor putea veni pe rând la şcoală, iar pauzele ar trebui supravegheate mult mai atent.

„Dacă nu ducem o campanie responsabilă, în care să educăm şi să lămurim, părinţii si venim cu declaraţii care să îi sperie, atunci facem o mare greşeală.

Şcoala trebuie să fie reluată, nu cu orice preţ, dar cu o serie întreagă de măsuri. Părinţii trebuie să aibă încredere să îşi trimită copiii la şcoală. Ei sunt afectaţi doar în foarte mică măsură de acestă infecţie”, a spus Rafila.

Cu toate acestea, primarul Capitalei nu este de acord cu redeschiderea școlilor și grădinițelor după data de 15 mai.

„Copii cu masca de protectie la scoala mi se pare o imagine dureroasa. Sfasietoare. Iar pentru elevii din clasele mici, aproape imposibil. Sunt foarte activi, nerabdatori, alearga, se misca…e normal! De aceea sunt copii!

Am spus si ieri, si aseara, la TV, ca nu vad ca pe o solutie buna redeschiderea gradinitelor si a scolilor dupa 15 mai. Este, inca, foarte periculos! Virusul e printre noi! Din ce in ce mai agresiv!”, a scris Gabriela Firea, pe Facebook.

Primarul Capitale a spus că cei mici nu vor putea respecta măsurile sanitare, transmițând „coronavirusul cadrelor didactice și părinților, bunicilor”.

Citeşte şi ŞCOLI ÎNCHISE în România. Monica Anisie spune ce se va întâmpla cu anul şcolar: Unele state europene nu mai redeschid şcolile