Ce spun Blaga şi Anastase despre solicitarea lui Ponta privind disputa cu Băsescu

Niciunul dintre preşedinţii celor două Camere nu au anunţat că vor convoca o şedinţă comună a Parlamentului pentru ca forul legislativ să se pronunţe asupra celui care trebuie să reprezinte România la Consiliul European. Dacă Roberta Anastase spune că va consulta Constituţia în această chestiune, Vasile Blaga anunță că va respecta cu stricteţe Regulamentul.

RomaniaTV.net
21 mai 2012, 14:07
Ce spun Blaga şi Anastase despre solicitarea lui Ponta privind disputa cu Băsescu

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a refuzat să se pronunţe asupra demersului lui Ponta atâta vreme cât nu i-a parvenit scrisoarea, dar a precizat că disputa dintre preşedinte şi premier trebuie tranşată în concordanţă cu prevederile constituţionale.

Eu cred că fiecare dintre noi trebuie să citim Constituţia şi, după ce o citim cu mare atenţie, trebuie să ne dăm seama singuri„, a declarat Roberta Anastase.

La rândul său, preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a evitat să dea un răspuns la întrebarea dacă va supune atenţiei plenului reunit cererea primului-ministru. „Avem departament juridic la Senat. Îl voi consulta şi voi respecta întrutotul Regulamentul, aşa cum am făcut întotdeauna”, a spus Blaga.

Ponta a declarat, luni, că el şi preşedintele Traian Băsescu au poziţii divergente în ceea ce priveşte reprezentantul României la Consiliul European, scrie Mediafax. El a explicat că la Consiliul European se discută teme care ţin de activitatea Executivului şi a subliniat că opinia sa este că România trebuie reprezentată de primul-ministru.

Ponta a spus că Legea fundamentală nu prevede nicăieri dreptul absolut nici al preşedintelui, nici al premierului de a merge la Consiliul European. „Îmi doresc să încheiem cât mai rapid această dezbatere politică care nu face bine României, motiv pentru care mă voi adresa Birourilor Permanente ale celor două Camere cu solicitarea de a organiza în cel mai scurt timp o şedinţă comună a Parlamentului în care să prezint situaţia problemelor pe plan european pe care România le va avea de discutat în Consiliul European din 28 iunie”, a spus Ponta.

„Voi solicita Parlamentului – singura instanţă care reprezintă poporul şi care trebuie să soluţioneze din punctul meu de vedere un asemenea diferend – să dea un mandat de reprezentare la Consiliul European celui pe care îl consideră îndreptăţit să meargă acolo”, a adăugat Ponta.

El a precizat că „uzurparea” atribuţiilor şefului Guvernului, începută în 2009, trebuie soluţionată. Ponta a mai spus că Parlamentul trebuie să dea mandat de fiecare dată înainte de Consiliul European, reuniunea semestrială, celui care reprezintă România acolo.

Premierul Victor Ponta a precizat că va respecta decizia Legislativului, indiferent care va fi aceasta. Ponta a spus că va adresa solicitarea Parlamentului, în baza articolului 107 din Constituţie, care prevede dreptul premierului de a prezenta informări. „Birourile Permanente vor decide când şi atunci mă prezint cu poziţia referitoare la ce trebuie să susţină România la Consiliul European din 28 iunie”, a spus Ponta.