Ce spune biserica despre relațiile intime în timpul postului. Ce avem voie să facem și ce e strict interzis

În această perioadă traversăm postul Sfintei Maria, iar acesta este considerat unul destul e dur. Mai mulți credincioși se întreabă ce părerea are biserica despre întreținerea relațiilor intime în timpul postului.

08 aug. 2023, 13:04
Ce spune biserica despre relațiile intime în timpul postului. Ce avem voie să facem și ce e strict interzis
Ce spune biserica despre relațiile intime în timpul postului. Ce avem voie să facem și ce e strict interzis

Ce ai voie să faci în perioada postului. Biserica Ortodoxă a devenit mai toleranta ca niciodată față de credincioșii care nu pot să se abțină de la dorințele trupești în timpul zilelor de post. Se consideră că aceasta nu este o greșeală de o gravitate atât de mare, atâta timp cât cei doi indivizi sunt căsătoriți religios și se spovedesc în fața duhovnicului lor. Potrivit preoților, Dumnezeu nu acționează ca un polițist care să impună pedepse, ci mai degrabă îndeamnă la iertare.

Citește și: Calendar ortodox 1 august 2023. Scoaterea Sfintei Cruci. Începutul Postului Adormirii Maicii Domnului

„Există primejdia ca ţinând posturile rânduite de Biserică, să nu avem nici un folos. Din ce cauză? Pentru că ne ţinem departe de mâncăruri, dar nu ne ţinem departe de păcat; nu mâncăm carne, dar mâncăm sufletele celor săraci; nu ne îmbătăm cu vin, dar ne îmbătăm cu pofte trupeşti; petrecem ziua în post, dar ne uităm la lucruri ruşinoase. În felul acesta, pierdem folosul postului. De aceea, postul de mâncare trebuie însoţit de îndepărtarea de orice păcat, de rugăciune şi de luptă duhovnicească”, se arată în învățăturile sfântului (volumul „Problemele vieții” – Editura Egumenița).

În premieră, preoții abordează un subiect care a fost considerat tabu în lumea ortodoxă de-a lungul anilor și astfel demontează mitul abstinenței sexuale. Preoții afirmă că iubirea trupească nu este nici interzisă, nici sancționată de către divinitate. Aceasta este posibilă doar într-o singură situație: atunci când cei doi parteneri sunt uniți prin sacramentul căsătoriei.

„Familia are și ea niște valori, că ar trebui să se mențină și să nu se destrame. Din moment ce bărbatul cu soția sa convin că pot să postească neavând relații între ei, atunci da. În cazul în care unul dintre soți simte necesitatea aceasta trupească, atunci cealaltă parte nu are voie să refuze. În caz contrar, putem rămâne cu postul alimentar, dar se poate forma o crăpătură în familie, în care bărbatul și femeia ar privi în direcții diferite. Recomandat este ca, în cazul în care nu se pot abține, măcar să țină cont de zilele de miercuri, vineri și duminică și să se abțină.”, a explicat preotul Sergiu Curnic.

Perioada postului Sfintei Maria

În prezent, ne aflăm în perioada de post a Sfintei Maria, care reprezintă una dintre cele mai semnificative etape ale anului religios.

Postul Sfintei Marii face parte din cele patru perioade de post fixe și, în conformitate cu tradiția, îndrumă credincioșii în pregătirea pentru cele două mari sărbători din luna august: Schimbarea la Față și Adormirea Maicii Domnului. Acest post are o durată de două săptămâni și se încheie pe data de 15 august. În timpul acestui interval, creștinii sunt îndemnați să renunțe la consumul de produse de origine animală și să se apropie mai mult de Dumnezeu prin intermediul rugăciunii, al faptelor bune și al compasiunii față de cei din jur.

În timpul postului Sfintei Marii, în zilele de marți și joi, oamenii sunt sfătuiți să consume legume fierte fără adăugarea de untdelemn, iar sâmbăta și duminica există permisiunea de a folosi untdelemn și vin. Pe parcursul celor două săptămâni, credincioșii se roagă Maicii Domnului și citesc în special Acatistul și Paraclisul dedicat ei. Postul Adormirii Maicii Domnului este considerat mai puțin strict decât Postul Paștelui, dar mai restrâns decât cel asociat Nașterii Domnului sau Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

Citește și: Calendar ortodox 12 iunie 2023. Sfântul Cuvios Onufrie cel Mare, ocrotitor în toate nevoile. Începutul Postului Sf Apostoli Petru şi Pavel