Ce sunt pufarinele?! Descoperă povestea desertului care a făcut istorie în copilăria românilor în „epoca de aur”

Cu siguranță marea majoritate a românilor au avut șansa măcar o dată să guste acest desert. Pufarinele au reprezentat pentru majoritatea copiilor crescuți în comunism cel mai spectaculos desert. Totuși, foarte puțină lume știe ce sunt, de fapt, acestea.

17 iun. 2023, 19:29
Ce sunt pufarinele?! Descoperă povestea desertului care a făcut istorie în copilăria românilor în „epoca de aur”
Ce sunt pufarinele?! Descoperă povestea desertului care a făcut istorie în copilăria românilor în „epoca de aur”

Pufarinele au marcat copilăria tuturor celor care au crescut în „epoca de aur”, acestea fiind unul dintre puținele deserturi accesibile la momentul respectiv. Chiar și în ziua de astăzi pufarinele se mai găsesc în magazine, fiind probabil achiziționate de melancolici. Totuși foarte puțină lume știe ce sunt acestea, de fapt, sau cum se fac ele.

Citește și: Chec cu cireşe pufos, desertul irezistibil care face furori printre gospodine

Prin procesarea specifică, cerealele expandate sunt umflate pentru a obține textura și consistența dorită. Această „mod de preparare” a fost folosit de secole și poate fi observat și în cazul popcornului. Însă, pufarinele reprezintă o formă modernă de cereale umflate, care sunt create adesea prin utilizarea unor tehnici precum temperaturi ridicate, presiune sau extrudare.

Oamenii consumă pufarine sau alte cereale expandate în diverse moduri, fie ca parte a altor preparate, fie ca gustare propriu-zisă. În cazul produselor comerciale, cum ar fi rondelele din orez expandat, se amestecă mai multe ingrediente într-un aluat omogen. Acest aluat este apoi modelat în diferite forme și supus procesului de prăjire și/sau extrudare.

Procesul de creștere al cerealelor umflate nu implică umflarea sau explozia acestora. Cerealele umflate pot fi extrem de sănătoase atunci când sunt simple, însă atunci când sunt amestecate cu alte ingrediente, își pot pierde parțial beneficiile pentru sănătate.

Pe vremuri, pufarinele erau extrem de iubite în România. În prezent, cele mai populare produse pe bază de cereale expandate sunt rondelele de orez sau cerealele pentru micul dejun. Este ușor de observat că aceste cereale provin din boabe integrale, însă în cazul rondelelor de orez, factorul de expansiune este și mai mare, rezultând un produs final mai uniform în textură.

Pentru a produce pufarinele, grâul este supus procesului de expansiune, iar apoi i se conferă gust prin adăugarea ingredientelor precum sirop de glucoză, coloranți și arome. Deși pufarinele pot avea culori variate, în general, ele au aceeași aromă de bază, conform profesorului de Gastronomie Moleculară și Biotehnologii Alimentare, Dan Vodnar. Există mai multe modalități de a consuma pufarinele, dar ele pot fi savurate și ca o gustare simplă.

Cât de importante sunt pufarinele pentru români

Pufarinele au o importanță culturală și tradițională în România, fiind considerate o gustare aproape iconică a bucătăriei românești. Ele sunt apreciate în special de copii, dar și de adulți, și sunt asociate adesea cu momente de bucurie, petreceri și evenimente festive. De asemenea, pufarinele au devenit un simbol al gastronomiei românești și sunt uneori incluse în suvenirurile sau cadourile cu specific românesc, fiind considerate un produs reprezentativ al culturii culinare autohtone.

Alte articole: Gogoși mănăstirești pufoase, rețetă rapidă. Secretul unui desert fără cusur, pe care-l mănânci cu ochii