Ce tipuri de brânzeturi cu mucegai există și cum aranjăm platoul pentru orice tip de eveniment. Care sunt garniturile potrivite

Sunt o mulțime de tipuri de brânză cu mucegai pe care le puteți pune pe platoul cu brânzeturi când vă vin invitați în vizită. Desigur, nu sunt pentru toată lumea, sunt persoane care nu se pot declara fane ale acestui tip de brânză, tocmai de aceea e important să cunoașteți gusturile invitaților.
Filip Stan
15 mart. 2022, 17:05
Ce tipuri de brânzeturi cu mucegai există și cum aranjăm platoul pentru orice tip de eveniment. Care sunt garniturile potrivite
Ce tipuri de brânzeturi cu mucegai există

Brânza cu mucegai are un aspect și un gust caracteristic. Dacă sunteți alergici la penicilină e de preferat să evitați brânza cu mucegai.

Gorgonzola

E printre cele mai cunoscute și consumate. E un tip brânză italiană, preparată din lapte de capră sau vacă nepasteurizat. Textura variază de la moale și sfărâmicioasă la fermă.

Gorgonzola există încă din Evul Mediu. În secolul al XI-lea a început să fie infuzată cu Penicilina glaucum și astfel a căpătat distincția de brânză albastră. Gorgonzola se obține prin încălzirea mai întâi a laptelui cu bacteriile lactice împreună cu sporii de mucegai, astfel încât acesta să se separe în caș. Acest cheag este apoi injectat în continuare cu mucegai și se creează canale cu tije pentru a încuraja germinarea sporilor de mucegai, ceea ce îi conferă acea venatură verde-albăstruie ideală.

Brânză daneză albastră

Brânza a fost creată la începutul secolului al XX-lea de un producător danez de brânză pe nume Marius Boel. Această brânză a fost creată în încercarea de a imita brânza Roquefort. E o brânză semimoale, cremoasă, din lapte de vacă.

Aroma e mai ușoară față de brânza cu mucegai ușoară. Este vândută în mod obișnuit în felii, triunghiuri sau blocuri. Procesul de acutizare are loc în faza de coagulare, iar Penicillium roqueforti este introdus uniform în canalele adânci. În mod tradițional, brânza este maturată într-o peșteră sau într-un alt mediu întunecat și umed timp de 8 până la 12 săptămâni.

Roquefort

Roquefortul este o brânză franceză din lapte de oaie, cu pastă cu mucegai. Se produce în sudul Franței și în special în comuna Roquefort-sur-Soulzon, al cărei nume îl poartă. Aceasta este produsă din lapte care provină exclusiv de oaie din rasa Lacaune. Laptele este încălzit la 28-34°C, închegat și coagulat, după care coagulul este tăiat, bătut, scurs și pus în forme pentru o a doua scurgere. Formele de brânză sunt sărate și perforate cu ace pentru o bună circulație a aerului, după care sunt maturate. Brânzeturi Roquefort AOP sunt maturate exclusiv în pivnițe specifice pe teritoriul satului Roquefort, denumite „fleurines”.

Brânză albastră Maytag

E produsă la Maytag Dairy Farms, fermă aflată în afara orașului Newton, Iowa. A apărut tot din dorința fondatorului Maytag de a face o brânză asemănătoare cu Roquefort. Procesul începe prin separarea smântânii din lapte, omogenizarea acesteia și adăugarea ei înapoi la laptele original care a fost degresat. Pentru acest proces delicat se folosesc temperaturi precise.

Brânză albastră Stilton

Acest de brânză provine din Marea Britanie. Brânza Stilton e produsă în Leicestershire, Nottinghamshire sau Derbyshire, în Anglia, unde doar șapte fabrici de lactate sunt autorizate să o producă. Această brânză are formă cilindrică și nu e niciodată presată. Trebuie să aibă forma cilindrică clasică. Formele cilindrice au o greutate de aproximativ 5 kg și trebuie să se maturizeze aproximativ 5-6 luni.

Trebuie să aibă venele caracteristice albastre / verzi care se ramifică din centrul brânzei. Aroma puternică și ușor picantă

Cum aranjăm platoul de brânzeturi pentru orice tip de eveniment

Pentru a selecta corect brânzeturile, e nevoie să înțelegem că există patru categorii de bază, și anume moale, fermă, măturată sau albastră. Dacă pregătiți un platou simplu e bine să alegeți cel puțin un tip de brânză din fiecare categorie.

  • Moale: Constant Bliss, Camembert, Brillat-Savarin
  • Fermă: Manchego, Mimolette, Parmigiano-Reggiano
  • Maturată: Cheddar măturat, Comte, Goat Gouda
  • Albastră: Gorgonzola Dolce, Valdeón, Stilton

Garnituri pentru brânzeturi

Ideea de bază ar fi o pâine baghetă taiată în felii, batoane de pâine sau biscuiți sărați. De asemenea, experții recomandă fructe dulci confiate, miere, paste de muștar picant sau gemuri. Desigur că puteți opta și pentru ardei roșu copt sau salate de legume.

O combinație foarte bună pentru brânză sunt și nucile, fisticul, prosciutto sau salamuri. Puteți alege și fructe de sezon, smochine, cireșe, mere sau pere, struguri.

Alte garnituri:

  • Nuci
  • Miere
  • Măsline
  • Gemuri picante de fructe
  • Varietăţi de pastă de muştar
  • Struguri.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Când trebuie să uzi, de fapt, grădina pe timpul verii: dimineața, la prânz sau seara? Așa reușeau bunicii să aibă recolte frumoase și legume sănătoase
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A strălucit asemeni soarelui în teatru și în film. Faima ei a trecut granițele
Playtech.ro
De ce să nu conduci cu 140 de km/h pe autostradă? Detaliul la care şoferii nu se gândesc niciodată
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
Bomba despre originea COVID-19. Studiul exploziv care zdruncină teoria Chinei și rescrie începutul pandemiei
wowbiz.ro
Ionel Ganea, grav accident rutier! Fiul său, transportat în stare critică cu elicopterul SMURD
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
O procedură estetică banală te poate băga în spital. E alarmant cât de multe femei o fac
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Au venit pentru o nuntă, dar au ars pe marginea drumului. Destinul sfâșietor al unei familii întoarse din Italia
Cancan.ro
ZODIA care își va găsi sufletul-pereche în luna mai 2025. Mihai Voropchievici: 'Fii deschis iubirii!'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii cu pomi în curte. Trebuie să anunți primăria cu 48 de ore înainte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
VIDEO Cine e, de fapt, Papa Leon al XIV-lea. Papa Francisc a făcut dezvăluiri despre el: "Este foarte calm, dar..."
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Pensionarii pierd 1.350 lei de la stat. Banii care nu se mai dau în 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cât costă cazarea la hotelul de lux al Simonei Halep, din Mamaia