Ce trebuie să faci dacă găsești o vulpe moartă sau un șacal. Câți bani primești dacă anunți autoritățile

Un nou proiect de lege stabilește ce sume poate primi o persoană fizică în cazul în care găsește o vulpe moartă sau un șacal.

27 aug. 2023, 09:25
Ce trebuie să faci dacă găsești o vulpe moartă sau un șacal. Câți bani primești dacă anunți autoritățile
Câți bani primești dacă găsești o vulpe moartă

Un proiect de Hotărâre de Guvern inițiat de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară stabilește care sunt noile sume de bani pe care un vânător autorizat sau o persoană fizică le poate primi în cazul în care duce la laboratoarele ANSVSA o vulpe moartă sau un șacal.

Dacă persoana fizică anunță laboratoarele sanitar-veterinare că a observat un un cadavru de vulpe, poți primi 10 euro.

Citește și: O vulpe a fost filmată în timp ce făcea plajă la Eforie Nord. La Neptun, o șireată mai îndrăzneață a mers direct la terasă: „E sezonul estival pentru oricine!”

Precizările articolului 12:

(4) Persoanele care aduc animale sălbatice la laboratoarele sanitar – veterinare și pentru siguranța alimentelor județene și a municipiului București trebuie să beneficieze, în prealabil, de o instruire corespunzătoare din partea medicilor veterinari oficiali din cadrul direcțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor județene și a municipiului București.
(5) Persoanele fizice, altele decât cele prevăzute la alin. (2), care notifică direcțiile sanitar – veterinare și pentru siguranța alimentelor județene și a municipiului București cu privire la existența unor cadavre de vulpi sau șacali, în zonele adiacente drumurilor publice, pe raza teritorială a localităților, în cadrul sau în vecinătatea exploatațiilor, sunt recompensate cu o sumă echivalentă în lei, fără TVA, a 10 euro/animal.

Citește și: Invazia animalelor sălbatice în orașele din România: vulpe surprinsă cu prada în gură, în timp ce se plimba nestingherită pe trotuar (VIDEO)

Apărarea sănătăţii animalelor şi realizarea siguranţei alimentelor, în condițiile prevăzute de legislaţia comunitară și națională, constituie obiective majore ale serviciilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din România şi din celelalte state membre ale Uniunii Europene.

„Art. 12. – (1) Vânătorii și persoanele cu atribuții de pază și ocrotire a vânatului care aduc, la solicitarea direcțiilor sanitar – veterinare și pentru siguranța alimentelor județene și a municipiului București, exemplarele de vulpi împușcate, la laboratoarele de diagnostic județene ori naționale, în vederea evaluării eficienței vaccinării antirabice la vulpi prin punerea în evidență a markerului tetraciclină și a nivelului anticorpilor postvaccinali, sunt recompensați cu suma echivalentă în lei, fără TVA, a 20 euro/animal.

(2) Vânătorii și persoanele cu atribuții de pază și ocrotire a vânatului care aduc la laboratoarele sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene și a municipiului București, cu respectarea condițiilor sanitar-veterinare legale privind recoltarea și transportul probelor, vulpile și șacalii găsiți morți sau uciși din cauza suspiciunii de rabie, pe raza teritorială a fondurilor cinegetice, sunt recompensați cu o sumă echivalentă în lei, fără TVA, a 50 euro/animal”