Ce trebuie să faci dacă nu vrei ca varza murată să facă floare. Cum să ai parte de sarmale delicioase şi de Paşte

După ce ați deschis butoiul este necesar să îndepărtai orice impuritate care poate pluti deasupra saramurii. Aceste resturi pot favoriza dezvoltarea mucegaiului. Folosiți o lingură sau o spumieră curată pentru a face acest lucru.
Filip Stan
07 feb. 2025, 16:22
Ce trebuie să faci dacă nu vrei ca varza murată să facă floare. Cum să ai parte de sarmale delicioase şi de Paşte
Ce să faci ca butoiul cu varză murată să nu prindă floare

Greșeala uriașă care strică varza murată. De ce se tulbură zeama, de fapt. Dacă ai pus varză la murat pentru sezonul de iarnă, în prezent nu trebuie decât să menții legumele într-o formă corespunzătoare. Una dintre cele mai comune probleme semnalate de gospodine în astfel de cazuri are legătură cu zeama din butoi, care începe să se tulbure. Află în rândurile de mai jos care este greșeala uriașă care strică varza murată.

Menținerea legumelor comestibile în butoi poate să ridice probleme, uneori, gospodinelor. Dacă nu ai grijă de varza murată, în doar câteva săptămâni vei vedea că nu o vei mai putea folosi la învelirea celebrelor sărmăluțe. Așadar, chiar dacă au fost lăsate în saramură, în butoi, din când în când trebuie să oferim atenție legumelor murate.

Varza murată este un ingredient folosit în numeroase preparate tradiționale, iar gospodinele se ocupă de pregătirea acesteia din toamnă. Însă, atunci când varza prinde floare, gustul poate deveni mai amar. Astfel, este de dorit ca situația să fie evitată, lucru ce poate fi făcut prin apelarea la diferite trucuri.

La prima vedere, să pui varză la murat nu pare deloc un proces dificil. Însă, dacă pașii nu sunt urmați în totalitate, iar cantitățile nu sunt respectate, rezultatul poate fi unul nedorit. Astfel, nu doar că vei fi pierdut timp, dar și bani.

Chef Sorin Bontea te învață ce să faci dacă varza murată este prea acră sau sărată. Trucul genial folosit de juratul de la MasterChef

Uneori, însă, deși ai făcut totul ca la carte, se întâmplă ca varza murată să facă floare deasupra. Pentru a evita ca asta să se întâmple, trebuie să urmezi câțiva pași simpli. Înainte de toate, asigură-te că ai spălat foarte bine butoiul, căci microbii favorizează apariția mucegaiului.

Igienizează bine vasul cu apă fierbinte, în care ai dizolvat un pliculeț de bicarbonat de sodiu. După acest pas, poți adăuga verzele și saramura- atenție, aceasta este formată din 10 litri de apă și 500 de grame de sare grunjoasă.

Pentru un gust mai bogat, poți pune, opțional, crenguțe de mărar și rădăcină de hrean. Dar dacă vrei cu adevărat ca varza murată să nu facă floare, adaugă în butoi și o mână de zahăr. Astfel, aceasta se va păstra mai bine și nu va mai face mucegai, scrie ego.ro.

Dacă este prea târziu să folosești trucul și ai observat că varza murată a făcut deja floare, nu te grăbi să o arunci. Gospodinele au o metodă care salvează murăturile și este vorba chiar despre aspirină.

Mărunțește câteva tablete de aspirină și presară-le pe locul afectat. Aceasta va stopa procesul de fermentație și va preveni răspândirea mucegaiului. Dacă preferi ceva natural, poți pune câteva bucăți de hrean deasupra.

Acesta are proprietăți antifungice naturale și va ajuta la prevenirea formării mucegaiului. Este important să inspectezi butoiul cu murături periodic și să te asiguri că varza este complet acoperită de saramură.
Expunerea la aer poate favoriza apariția mucegaiului, de aceea este esențial să menții constant nivelul lichidului, pentru a preveni orice problemă. În plus, ține cont că depozitezi murăturile într-un loc răcoros, fără lumină, unde temperatura nu depășește 10 grade Celsius.

Un truc pentru ca varza murată să fie și mai delicioasă este condimentarea acesteia. În butoi, ar fi bine să mai fie adăugate 10 legături de cimbru uscat, un pahar de piper boabe, în jur 4 pumni de boabe de porumb și, deși nu pare la îndemână, 3-4 gutui galbene.

Varza trebuie lăsată să stea la aer timp de două săptămâni înainte de a fi pusă la murat. Acest pas ajută la dezvoltarea unei arome mai intense și favorizează procesul de fermentare. Pe fundul butoiului, se adaugă un strat de sare, care va ajuta la extragerea apei din varză și la formarea saramurii.

De asemenea, se pun foi de varză pentru a menține o presiune uniformă asupra verzei, cimbru și mărar pentru un gust deosebit, boabe de porumb care contribuie la menținerea unui nivel constant de umiditate și câteva felii de gutui, care adaugă un parfum plăcut și ajută la păstrarea varzei crocante. Aceste ingrediente nu doar că îmbunătățesc gustul final, dar contribuie și la protejarea verzei împotriva apariției mucegaiului.

De ce este bine să pui un cartof în butoiul cu varză murată. Trucul care corectează una dintre cele mai frecvente greșeli

Salata de varză murată preparată doar cu ulei, mărar și chimen este absolut divină și este o garnitură perfectă la piureuri, fripturi sau tocănițe. Tot din varză murată poți face sarmale sau varză cu afumătură, varză călită cu cârnați, varză călită cu carne de porc și câte și mai câte.

Însă ca să obții o varză murată perfectă, e nevoie să cunoști unele secrete. Uneori, procesul de fermentare nu decurge cum ne-am dori, lucru care compromite serios gustul verzei murate. Alteori, scăpăm prea multă sare.

Citeste si Câte zile se vântură, de fapt, varza murată. Secretul transmis din generație în generație de gospodinele din Bucovina

Trucul cu ajutorul căruia sarea în exces din varza murată poate fi absorbită

Probabil că nu există gospodină care să nu se fi confruntat măcar o dată în viață cu situații de acest gen în urma cărora a fost nevoită să arunce varza.

Referindu-ne la gustul prea sărat al verzei, ei, bine, din fericire există un truc care poate elimina excesul de sare, iar acesta este adăugarea unui cartof în butoiul cu varză. Leguma acționează exact ca un burete, absorbind o mare parte din excesul de sare, scrie ego.ro

Cum desărezi rapid varza murată

O altă metodă de a scăpa de gustul prea sărat al verzei este ca, înainte de a te apuca de gătit, să o lași într-un vas cu apă timp de 30-60 de minute, în funcție de nivelul excesiv de sare. În acest răstimp, trebuie să schimbi apa de câteva ori pentru a accelera procesul.

Citeste si Trucul secret pentru varză murată perfectă. Ce trebuie pus în butoiul cu varză pentru a nu se acri prea tare

De asemenea, este și mai bine dacă pui varza la desărat desfăcută frunză cu frunză, și nu căpățâna întreagă.

Pentru început, spală bine frunzele de varză cu apă călduță. Apoi, lasă-le într-un castron cu apă timp de aproximativ o oră. După scurgerea timpului, varza are gustul perfect și este pregătită pentru a fi gătită.

Cum menții limpede zeama verzei murate

Tulburarea zemei de varză este o altă problemă cu care te poți confrunta des. Există, însă, și pentru acest neajuns soluții.

Pentru a menține zeama limpede și a preveni formarea florii, se recomandă adăugarea unei bucăți mici de zahăr la intervale regulate de timp.

Bucăți de lemn de mesteacăn pot ajuta la o fermentare mai echilibrată, prevenind o aciditate excesivă. În plus, după una sau două săptămâni de la punerea verzei, se poate dizolva un conservant în zeamă, turnându-l în butoi pentru a stabiliza gustul.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Se construiește, în sfârșit, un lot la autostrada de care au nevoie sute de mii de români. Are 18 poduri, pasaje și viaducte, e de-o mare importanță, dar a fost blocat ani de zile
Capital.ro
Băsescu, demascat. Pe cine conducea fostul președinte din culise: Să nu ne mai alintăm, el era șeful...
Playtech.ro
Se schimbă SGR. Ce se întâmplă cu ambalajele din mediul rural, Ministrul Mediului a făcut anunţul
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Alertă maximă de la Google. Mare grijă când faci asta
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
A intrat cu Maserati în Loft! Dani Leș a revenit de 1 Mai la mare alături de iubita lui, cea mai tunată din România!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxa care se introduce în România. Ordin de marți, 6 Mai. Se vor plăti câte 10 lei de fiecare dată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Diaspora are alți favoriți la prezidențiale. Ce scor surprinzător face Crin Antonescu în străinătate
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare