Ce trebuie să ştii despre untul de arahide

Preferat de mulți, uns pe pâine sau ca umplutură în clătite, untul de arahide are numeroase beneficii dacă este consumat cu moderație.

RomaniaTV.net
04 mai 2018, 08:29
Ce trebuie să ştii despre untul de arahide

Untul de arahide este un aliment sănătos. Conține proteine, sodiu, magneziu, calciu, potasiu, fier, precum și vitaminele A, B, C şi E. Se obține prin măcinarea boabelor de arahide prăjite, fiind considerat un aliment relativ neprelucrat.

Conține grăsimi sănătoase

Untul de arahide are un conținut ridicat de grăsimi, în mare parte, nesaturate, eficiente în scăderea colesterolului. Grăsimile conținute de untul de arahide sunt repartizate astfel: 50% mononesaturate, 20% saturate și restul, 30% polinesaturate – acizi grași de tip Omega-6 și Omega-3. Grăsimile polinesaturate măresc nivelul de colesterol bun din organism.

Sursă bună de proteine

Untul de arahide este o sursă naturală de proteine. Astfel, 100 de grame de unt de arahide conţin în jur de 24 grame de proteine, ceea ce este suficient pentru masa musculară. Desigur, ca și în majoritatea surselor de vegetale, proteinele din untul de arahide nu au anumiți aminoacizi esențiali.

Citeşte şi Gustări delicioase sub 100 de calorii

Scade riscul de boli de inimă

Vitamina E prezentă în untul de arahide are proprietăți antioxidante, ajutând la neutralizarea radicalilor liberi. Astfel, 1 lingură cu unt de arahide conține aproximativ 2 mg de vitamina E, aproximativ 15% din doza zilnică recomandată. De asemenea, acest aliment conține resveratrol, fitonutrient cu puternice proprietăți antioxidante, ce reduce inflamațiile, are proprietăți antiîmbătrânire și diminuează riscul de boli de inimă sau de Alzheimer.

Minusuri

Conține 588 calorii (kcal);

Poate conține grăsimi trans (adăugate pentru gust). Acest tip de grăsimi sunt periculose și pot cauza diverse probleme de sănătate;

Prea mult Omega-6 (conținutul mult prea ridicat de Omega-6 poate duce la apariția inflamației în corp);

Arahidele provoacă reacții alergice.

Află ce să mănânci la micul dejun ca să ai energie și să-ți prelungești senzația de sațietate AICI