Ce urmează să se întâmple cu facturile de energie electrică pentru cei mai mulţi români

Publicat: Vineri, 05 Ianuarie 2018 21:19 // Actualizat: Vineri, 05 Ianuarie 2018 21:19 // Sursa: romaniatv.net

De la începutul acestui an a dispărut componenta de 10% reglementată de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), iar valoarea pe care peste 90% dintre români o vor plăti pentru electricitate va depinde de preţul cu care furnizorii vor cumpăra energie electrică pe bursă.

Foto: Hunedoara Libera

Românii care au rămas la aceiaşi furnizor de electricitate vor fi facturaţi la un tarif de piaţă concurenţială care, în mod normal, nu poate depăşi cu 8% media preţului de achiziţie a energiei electrice de pe pieţele la termen OPCOM în trimestrul anterior, scrie profit.ro.

Ei vor achita un preț variabil și nu unul fix, precum cei care au preferat să semneze contracte pe piața concurențială pentru energia furnizată.

Clienții casnici care au optat pentru piața concurențială își asumă la rândul lor riscuri. În primul rând, faptul că nu se mai pot întoarce în regimul (semi)reglementat. Odată ce au optat pentru cel concurențial, vor rămâne definitiv în acel regim. În al doilea rând, pe termen lung, există un risc al majorării prețurilor.

Chiar dacă oferta inițială (pe 1 sau 2 ani) este sub cea de pe piața reglementată, la finalul acestei perioade, profitând de faptul că este deja prizonierul regimului concurențial (nu poate reveni la cel semireglementat), furnizorul ar putea să-i facă o nouă ofertă mai puțin avantajoasă. Soluția sa este aceea de a solicita oferte de la ceilalți peste 150 de furnizori concurenți, să o aleagă pe cea mai convenabilă și să-și schimbe astfel furnizorul.

Citeşte şi Consumul final de energie al României va creşte în următorii ani, dar importurile vor scădea

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8341
RON
04 Aug
noapte 17 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H