Cum prepari cea mai bună iahnie de fasole. Ingedientul special care este folosite în bucătăriile mânăstirilor îi îmbunătăşeşte semnificativ gustul

Fasolea este unul dintre alimentele de bază în perioada postului, iar iahnia este unul dintre felurile de mâncare preferate de mulţi dintre cei care postesc. Totuşi, oricât de banală ar putea părea această mâncare, gustul ei poate fi semnificativ îmbunătăţit dacă îi adaugi un ingredient anume.

27 mart. 2023, 09:18
Cum prepari cea mai bună iahnie de fasole. Ingedientul special care este folosite în bucătăriile mânăstirilor îi îmbunătăşeşte semnificativ gustul

Cea mai bună iahnie de fasole se prepară după o reţetă mănăstirească. Pentru a o pregăti, vei avea nevoie de ingredientele următoare:

  • 400 de grame de boabe de fasole
  • trei cepe roșii
  • trei sau patru căței de usturoi
  • boia dulce și iute
  • cimbru
  • o frunză de dafin
  • patru linguri de pastă de roșii
  • trei sau patru linguri de ulei

Citeste si De ce este bine să pui bicarbonat de sodiu în fasole atunci când fierbe. Trucul de mare ajutor în gospodărie

Cum prepari cea mai bună iahnie de fasole

Pentru început, alege boabele de fasole, spală-le în câteva ape și apoi lasă-le la înmuiat peste noapte. A doua zi, scoate-le din apă şi pune-le la fiert, apa fiind schimbată de două sau chiar de trei ori. În acest fel, toxinele din boabe sunt eliminate. După ce au fiert în totalitate, scurge-le folosind o sită.

Între timp, toacă mărunt ceapa, usturoiul pisat, ingredient important pentru aroma acestui preparat, și pune-le împreună la călit, în ulei.  Când ceapa devine sticloasă, adaugă fasolea şi puţină apă.

Într-un recipient separat, amestecă pasta de roșii cu sare, piper, cimbru şi boia, apoi pune acest sos peste fasole. Adaugă și foaia de dafin, ingredientul care va da iahniei un gust deosebit, şi lasă fasolea să scadă, la foc potrivit, la cuptor.

Se servește cu murături sau ceapă roșie.

Citeste si Ciorbă de fasole oltenească. Reţetă veche de peste 100 de ani

Beneficiile consumului de fasole

Fasolea uscată este bogată în substanțe nutritive, fiind unul dintre alimentele pe care e bine să le consumați în perioada postului. Este o sursă de vitamina B, potasiu, seleniu, magneziu şi chiar calciu.  Calciul şi fosforul joacă un rol vital în sănătatea oaselor. Potasiul acţionează împreună cu sodiul pentru a menţine o tensiune arterială sănătoasă. Magneziul are mai multe scopuri în organism: susţine funcţiile musculare şi nervoase, menţine sistemul imunitar, se îngrijeşte de sănătatea oaselor şi a tensiunii arteriale şi ajută la metabolizarea energiei. Fierul este o parte importantă a proteinelor de transport de oxigen în sânge şi promovează dezvoltarea celulelor.