Cea mai mare grevă din istorie, 250 de milioane de oameni în stradă. Au fost blocate şoselele şi căile ferate, magazinele au fost închise

India se confruntă cu cea mai mare grevă din istorie, 250 de milioane de muncitori și fermieri, grupuri studențești, femei și reprezentanți ai societății civile protestând împotriva noilor legi ale muncii și agriculturii.

14 dec. 2020, 16:35
Cea mai mare grevă din istorie, 250 de milioane de oameni în stradă. Au fost blocate şoselele şi căile ferate, magazinele au fost închise

Un sfert de miliard de oameni au sprijinit protestele al fermierilor, au blocat șoselele și căile ferate și au închis magazinele, în cea mai mare grevă consemnată probabil în istorie. Capitala New Delhi a fost luată cu aslat de protestatari, care și-au parcat tractoarele și camioanele pe căile de acces şi au blocat rutele principale.

Este cea mai mare mișcare împotriva guvernului autoritar al lui Narendra Modi, care are un istoric de reforme brutale ce destabilizează sute de milioane de oameni, după cum scrie Casa Jurnalistului.

Protestul a izbucnit în urma unei reforme agrare ce deschide sectorul către investiții străine și e-commerce, în condiţiile în care majoritatea indienilor fac agricultură de subzistență și sunt mai preocupați de eliminarea prețului minim garantat pentru produse agricole. Astfel, fermierii ar rămâne fără plasă de siguranță într-un an afectat de pandemie, invazii de lăcuste și efecte ale încălzirii globale.

Citeşte şi Coronavirus: India va produce peste 100 de milioane de doze din vaccinul rusesc

Mobilizarea a început în vară cu nenumărate proteste locale care nu au convins autoritățile, așa că au pornit într-un marș gigantic către New Delhi. La intrările în oraș au fost opriți violent de poliție și au schimbat tactica într-un asediu care durează deja de două săptămâni.

Șase runde de negocieri cu guvernul nu au ajuns la nici o concluzie, în timp ce revolta se răspândește și la alte categorii de populație. Mii de muncitori au devastat sâmbătă o fabrică de iPhone-uri după ce au fost exploatați și nu și-au primit salariile.

Două treimi din populația Indiei este rurală și un sfert nu e alfabetizată, dar acești oameni sunt supuși unui imens experiment de digitalizare forțată, care ar trebui să tragă țara subdezvoltată spre viitor, însă face nenumărate victime în prezent.