Ceaiul care este AUR pentru sănătatea noastră. Îl ai în bucătărie, dar nu îi cunoști beneficiile miraculoase

Există un ingredient în bucătăriile noastre despre care nu știm că este o sursă nemaipomenită de vitamine și antioxidanți necesari organismului. Ceaiul din acest produs al naturii face adevărate minuni!

02 ian. 2024, 18:30
Ceaiul care este AUR pentru sănătatea noastră. Îl ai în bucătărie, dar nu îi cunoști beneficiile miraculoase
Ceaiul care este AUR pentru sănătatea noastră. Îl ai în bucătărie, dar nu îi cunoști beneficiile miraculoase

Ceaiul de ghimbir cu miere, consumat cu moderație, are numeroase beneficii asupra sănătății noastre, datorită efectelor antioxidante, antiinflamatoare, antistres și antivirale. Nu degeaba este numit „aurul din bucătărie”, fiind o adevărată comoară pentru sănătate.

Citește și: Băutura minune cu ghimbir. Rețeta care te ajută să slăbești în plină vară

Ceaiul de ghimbir, AUR pentru sănătatea noastră

Ghimbirul nu este printre cele mai populare condimente la noi în țară, însă în vest este un ingredient esențial pentru multe preparate, în special în combinație cu usturoiul. Ghimbirul oferă o savoare deosebita mâncării, fiind și ingredientul unuia dintre cele mai apreciate tipuri de infuzie.

Ceaiul de ghimbir este puternic aromat și are tot atâtea calități ca și rădăcină din care este extras. Pentru a păstra cât mai multe dintre acestea, este de preferat să realizați infuzia folosind ghimbir ras, în locul pliculețelor cu ceai disponibile în comerț. Puteți păstra ghimbirul în frigider chiar și o luna sau îl puteți congela, pentru a-l avea la îndemână oricând aveți nevoie de un ceai de ghimbir.

Ceaiul de ghimbir este în top 10 cele mai recomandate remedii pentru răceală și gripa. Acest lucru se datorează conținutului foarte mare de antioxidanți, dar și aromei sale puternice. Luptă cu bacteriile și virusurile, este expectorant și antifebril. Ceaiul de ghimbir decongestioneaza nasul și sinusurile, calmează durerea în gât, scade febra și este un foarte bun tonic, îmbunătățind starea generală a organismului. Atenție, însă, la combinațiile cu analgezice nesteroidiene, deoarece poate interacționa cu substanțele din compoziția acestora și poate cauza sângerări, potrivit doc.ro.

De ajutor în indigestie

Ghimbirul are și avantaje, dar și dezavantaje. Atunci când este consumat în exces, peste 3 căni de ceai zilnic, poate cauza probleme digestive, cum este indigestia. În cazul unui consum controlat, are exact efectul contrar și te poate scapă de multe simptome neplăcute. Ceaiul de ghimbir reduce balonarea și flatulența, calmează simptomele indigestiei și diareei și reglează tranzitul intestinal. În plus, ghimbirul are un puternic efect antispatic și protejează mucoasa gastrică. Poate fi consumat și după mesele grele, bogate în proteine și carbohidrați sau de către persoanele cu o digestie lentă și dificilă.

Efectul antiinflamator reduce durerea

Ceaiul de ghimbir poate lua cu succes locul antiinflamatoarelor nesteroidiene. Te poate ajuta în cazul durerilor de cap, musculare, menstruale și articulare. Singura regulă este să nu îl combini cu medicamente, ci să te bazezi doar pe efectele lui. Taie câteva felii de ghimbir fără coajă și pune-le într-un vas cu un litru de apă clocotită, așteaptă 15 minute, apoi bea infuzia pe tot parcursul zilei, completând cu apa plată necesară hidratării. Poți face acest tratament timp de 3-4 zile, o dată pe lună, în perioada menstruală sau când durerile articulare se acutizează.

Întărește sistemul imunitar

Ceaiul de ghimbir întărește sistemul imunitar prin concentrația de antioxidanți și substanțe active. Ghimbirul este bogat în potasiu, zinc, calciu și magneziu și vitaminele B6, C și D. Este important să știi că ghimbirul reduce semnificativ stresul și oboseala, unii dintre cei mai mari dușmani ai unui sistem imunitar sănătos. Adaugă două lingurițe de suc de lămâie în ceaiul tău de ghimbir și vei obține o poțiune magică pentru imunitate, pe care o poți folosi regulat pe toată durata sezonului rece.

Îmbunătățește circulația sângelui

Ceaiul de ghimbir are efecte miraculoase și asupra circulației sângelui. Ajută la oxigenarea creierului și, implicit, la lupta cu stresul, o memorie mai bună și o atenție crescută. Păstrează vasele de sânge sănătoase și te poate scăpa de problemele circulatorii, din cauza cărora ai mereu mâinile și picioarele reci. Mai mult decât atât, unele studii au demonstrat o creștere a nivelului de eritrocite în cazul persoanelor care beau ceai de ghimbir. Eritrocitele sunt globulele roșii din sânge, care transportă oxigenul molecular între țesuturile organelor.

Reduce depresia și îmbunătățește calitatea somnului

Studiile arată că o ceașcă de ceai de ghimbir, dar și produsele de ghimbir, ameliorează eficient starea de oboseală și depresie și îmbunătățește calitatea somnului la pacienții cu sindrom de oboseală cronică. Starea de oboseală din timpul zilei este relevantă pentru calitatea slabă a somnului și starea de depresie. Includerea ghimbirului în dieta stimulează producția de hormoni ai fericirii (serotonină și dopamină), ajutându-vă să vă mențineți pozitivi și să luptați cu oboseala mentală.

Aliat în lupta cu kilogramele

Ghimbirul poate juca un rol în pierderea în greutate, conform studiilor efectuate la oameni și animale. O analiză din 2019 a concluzionat că suplimentarea cu ghimbir a redus semnificativ greutatea corporală, raportul talie-șold la persoanele supraponderale sau obeze.

Un studiu din 2016, efectuat pe 80 de femei cu obezitate, a constatat că ghimbirul ar putea ajuta, de asemenea, la reducerea indicelui de masă corporală (IMC) și a nivelului de insulină din sânge. Nivelurile ridicate de insulină din sânge sunt asociate cu obezitatea. Totuși, dovezile în favoarea rolului ghimbirului în prevenirea obezității sunt mai puternice în studiile pe animale.

Șobolanii și șoarecii care au consumat apă de ghimbir sau extract de ghimbir au văzut în mod constant scăderi ale greutății lor corporale, chiar și în cazurile în care au fost hrăniți și cu diete bogate în grăsimi. Capacitatea ghimbirului de a influența pierderea în greutate poate fi legată de anumite mecanisme, cum ar fi potențialul său de a ajuta la creșterea numărului de calorii arse sau la reducerea inflamației.

Citește și: Ce se întâmplă în corpul tău când mananci ghimbir. Cum să prepari băutura care arde grăsimile şi topeşte colăceii