CEDO a refuzat să suspende mandatul european de arestare emis pe numele Elenei Udrea

Fostul ministrul Elena Udrea, condamnată definitiv în dosarul Gala Bute, va fi extrădată joi în România.

15 iun. 2022, 21:33
CEDO a refuzat să suspende mandatul european de arestare emis pe numele Elenei Udrea

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a refuzat miercuri să suspende mandatul european de arestare pe numele Elenei Udrea, transmite AFP. Udrea a fost condamnată definitiv pentru fapte de corupţie în iunie 2018, când se afla în Costa Rica. Recursul său în anulare a fost respins în 7 aprilie, iar în prezent se află în curs o altă cale de atac extraordinară împotriva sentinţei.

Elena Udrea va fi adusă joi în România – SURSE. Lucian Bode: „Se analizează un plan de extrădare”
La aceeaşi dată, autorităţile române au emis pe numele fostei titulare a ministerului turismului şi dezvoltării regionale (2009-2012) un mandat de arestare, reaminteşte un comunicat al CEDO. Udrea a fost arestată în aceeaşi zi în Bulgaria, în timp ce încerca să ajungă în Grecia, a mai reţinut instanţa de la Strasbourg.

Mandatul european a fost confirmat de justiţia bulgară, iar ca urmare Udrea a sesizat marţi CEDO, solicitând suspendarea de urgenţă a executării mandatului european de către autorităţile din Bulgaria. Ea a cerut totodată să nu fie extrădată în România.

Citeşte şi: Ies la iveală noi detalii din dosarul Elenei Udrea. Ce spune fostul ministru despre Florian Coldea

Udrea a invocat în sprijinul cererii sale mai multe articole din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, arătând în special că urmează să fie închisă în condiţii necorespunzătoare, din cauza supraaglomerării penitenciarelor din România. Ea a afirmat şi că a primit ameninţări cu moartea în timp ce se afla în arest preventiv. De asemenea, a susţinut că a fost condamnată de o instanţă constituită nelegal, care nu a fost independentă şi imparţială, a mai reţinut CEDO.

Vezi și: Elena Udrea: ‘Nu m-am înţeles cu Florian Coldea să mă scape de dosare! Nu sunt parteneră de afaceri cu Florian Coldea!’

Argumentele ei nu i-au convins pe magistraţii europeni, care „au decis să respingă aplicarea măsurii provizorii”, a comunicat CEDO, fără a-şi motiva decizia.