DREPTATE DUPĂ MOARTE: Statul român e obligat să despăgubească un bihorean pentru moartea tatălui

Un bărbat din judeţul Bihor, care a dat statul român în judecată la CEDO în 2006, a câştigat procesul şi va primi o despăgubire de 20.000 de euro, contravaloarea medicamentele de cancer pe care nu le-a primit tatăl său înainte să moară.

RomaniaTV.net
12 apr. 2012, 11:55
DREPTATE DUPĂ MOARTE: Statul român e obligat să despăgubească un bihorean pentru moartea tatălui

Ştefan Panaitescu a făcut o plângere la CEDO cu doar câteva luni înainte de a muri. El acuza autorităţile că nu i-au pus la dispoziţie medicamente gratuite împotriva cancerului şi astfel i-a fost scurtată viaţa.

În anul 2002, un tribunal din România l-a îndreptăţit pe bărbat să primească medicamente gratuite, pentru că a fost persecutat pe criterii etnice între anii 1940 şi 1945. În anul 2005, când a fost diagnosticat cu cancer, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu i-a aprobat medicamente gratuite.

La sfârşitul anului 2005 bărbatul a dat în judecată CNAS pentru că nu i-a pus la dispoziţie medicamentele, conform hotărârii judecătoreşti. Acum, CEDO a hotărât că statul român trebuie să plătească 20.000 de euro, daune morale şi materiale, pentru că nu au fost puse în aplicare hotărârile justiţiei.