Această categorie de români trebuie să aibă mare grijă. Cei care săvârşesc această infracţiune vor risca cel puţin şapte ani de închisoare!

O nouă modificare va fi făcută pe 25 iulie, duminică, în Codul Penal. Astfel, se vor introduce mai multe fapte de fraudă şi contrafacere în legătură cu mijloacele de plată fără numerar, printre care se numără şi criptomonedele, după ce o lege ce vizează această schimbare a fost oficializată azi.

22 iul. 2021, 21:32
Această categorie de români trebuie să aibă mare grijă. Cei care săvârşesc această infracţiune vor risca cel puţin şapte ani de închisoare!

Cei care săvârşesc această infracţiune vor risca cel puţin şapte ani de închisoare! Legea nr. 207/2021 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum şi pentru dispunerea unor măsuri de transpunere a Directivei (UE) 2019/713 stabileşte care sunt instrumentele de plată fără numerar, instrumentele de plată electronice, monedele electronice şi monedele virtuale. Legea a fost publicată cu puțin timp în urmă în Monitorul Oficial nr. 720 și se va aplica de la sfârșitul săptămânii.

Cei care săvârşesc această infracţiune vor risca cel puţin şapte ani de închisoare!

În Codul penal o serie de fapte infracționale inexistente până acum. Infracţiunile pentru care este prevăzută o pedeapsă cu închisoarea de la doi până la şapte ani vor fi:

-deţinerea, în vederea utilizării frauduloase, a unui instrument de plată fără numerar obţinut prin furt, furt calificat, tâlhărie, tâlhărie calificată, piraterie, abuz de încredere, abuz de încredere prin fraudarea creditorilor, delapidare, însuşirea bunului găsit sau înşelăciune;
-transferul, importul, exportul, vânzarea, transportul, distribuirea sau punerea la dispoziție în vederea utilizării frauduloase a unui instrument de plată fără numerar obținut prin infracţiunile menţionate anterior;
-fabricarea, producerea, primirea, deținerea, transmiterea sau punerea la dispoziție a unui dispozitiv, instrument, a unor date informatice, echipamente, inclusiv hardware sau software, ori a oricăror alte mijloace, cu scopul de a servi la însușirea unui instrument de plată fără numerar prin săvârșirea infracţiunilor mai sus menţionate;
dobândirea pentru sine sau pentru altul, inclusiv prin importul, exportul, vânzarea, transportul sau distribuția unui dispozitiv, instrument, date informatice, echipamente, inclusiv hardware ori software, sau a oricăror alte mijloace, cu scopul de a servi la însușirea unui instrument de plată fără numerar prin săvârșirea infracţiunilor menţionate anterior.

În expunerea de motive ce a însoțit legea în faza de proiect este explicată și importanța incriminării chiar și a unor fapte intermediare celor de fraudă cu instrumente de plată de tip non-cash: „ținând cont de specificul instrumentelor de plată electronice, protejarea în scopul împiedicării falsificării și efectuării de operațiuni în mod fraudulos și utilizarea în condiții de siguranță a acestor instrumente presupun, prin esența lor, interacțiunea cu un/funcționarea printr-un sistem informatic, fiind deci strâns legate de criminalitatea informatică și dobândind un caracter eminamente transnațional”.

Citeşte şi: Plăţile în numerar, limitate în UE. Anunţul făcut de Comisia Europeană şi pentru criptomonede