Cel mai bogat aliment în vitamina C. Te ajută să pierzi simplu din kilograme

Vitamina C sau acidul ascorbic este unul dintre cei mai importanti nutrienti, fiind implicata intr-o multitudine de procese ale organismului. Cea mai mare cantitate de vitamina C este asigurata prin consumul alimentelor naturale, pe cat posibil in stare cruda, deoarece, prin gatire, se pierde o cantitate semnificativa de vitamina C.

17 feb. 2022, 22:51
Cel mai bogat aliment în vitamina C. Te ajută să pierzi simplu din kilograme

Cea mai bogată legumă în vitamina C este o sursă de sănătate pe care o avem mereu la îndemână. Ardeiul gras revine ulcerul gastric și te ajută să pierzi din kilograme.

Cea mai bogată legumă în vitamina C. Previne ulcerul gastric și te ajută să pierzi din kilogrameLeguma care se află în topul legumelor bogate în vitamica C este ardeiul gras. Acesta previne ulcerul gastric și te ajută să pierzi din kilograme, rapid și sănătos.

Ceaiul-minune care are de 50 de ori mai multă vitamina C decât lămâia. Previne infarctul miocardic, are efect calmant și îți oferă o imunitate de fier!

Conform doc.ro, pe lângă beneficiile pe care le are, ardeiul gras este extrem de gustos, aromat și ușor de consumat în orice formă, în salate, în mâncăruri și tocănițe sau umplute cu brânză cremoasă, combinată cu mărar tocat.

Un singur ardei asigură de două ori cantitatea zilnică recomandată de vitamină și trei sferturi din aportul zilnic necesar de vitamina A. Atunci când consumăm vitamine în stare naturală și nu sub formă de suplimente alimentare, corpul absoarbe exact cantitatea de care are nevoie.

Beneficiile vitaminei C
Inainte de a descoperi alimentele bogate in vitamina C, vom enumera beneficiile sale asupra sanatatii si frumusetii. Astfel, vitamina C este un antioxidant puternic cu rol esential in buna functionare a sistemului imunitar; ajuta la metabolizarea glucozei, a colagenului, a acidului folic si faciliteaza absorbtia fierului la nivelul tubului digestiv. Totodata, vitamina C este considerata un bun remediu contra depresiei si imbatranirii premature, multiple studii dezvaluind ca aceasta are efecte anticancerigene si previne aparitia bolilor cardiovasculare. Doza zilnica recomandata in cazul unei persoane adulte este de aproximativ 70-90 mg.

Datorită conținutului ridicat de betacaroten, vitamina A, vitamina C și antioxidanți, ardeiul gras, cea mai bogată legumă în vitamina C, luptă împotriva radicalilor liberi.

Pe lângă beneficiile menționate anterior, ardeiul gras prin conținutul său ridicat de betacaroten, îmbunătățește vederea și scade riscul de cataractă. La fel ca și ardeiul iute, ardeiul gras poate distruge bacteriile care contribuie la apariția ulcerului gastric.

Nu consuma această băutură, bogată în vitamina C, dacă ești infectat cu Omicron! Greșeala pe care o face multă lume și care înrăutățește simptomele

Fiind un aliment sărac în calorii, având doar 37 de calorii, ardeiul gras ii oferă organismului o cantitate mare de nutrienți. De asemenea, poate fi un bun înlocuitor pentru multe alimente nesănătoase și oferă corpului senzația de sațietate.

Leguma cea mai bogată în vitamina C mai are și alte beneficii decât cele menționate mai sus. Ardeiul gras întărește sistemul imunitar, păstrează pielea sănătoasă, întărește firele de păr și previne anemia.

Chiar dacă aduce foarte multe beneficii asupra organismului, ardeiul gras nu este recomandat femeilor însărcinate. Consumat în cantități mari, ardeiul gras poate cauza contracții uterine.

Catina
Catina ocupa primul loc in topul alimentelor bogate in vitamina C, continand 2500 mg per 100 grame de produs, motiv pentru care a fost numita „ginsengul romanesc”. Pentru ca asimilarea catinei sa fie facuta in proportie cat mai mare de catre organism, se recomanda sa fie mancata in stare cruda, combinata cu miere. De asemenea, mai poate fi consumata sub forma de ceai infuzat, pasta sau ulei.

Macesele
Pe locul 2, cu o concentratie de 2000 mg per 100 g, se afla macesele. Acestea pot fi consumate sub forma de ulei de macese, ceai, macerat sau pulbere, de preferat dimineata, pe stomacul gol.

Acerola
Desi arborele Acerola nu creste in tara noastra, nu putem sa nu luam in considerare proprietatile sale nutritive si aportul de vitamina C de 1600 mg/100 g. Fructele sale, cunoscute si drept cirese portoricane sau visine tropicale, se mananca proaspete – de altfel, un singur fruct Acerola este suficient pentru a acoperi necesarul zilnic de vitamina C. De asemenea, se pot consuma sub forma de pulbere, sub aceasta forma fiind mult mai usor de gasit la noi in tara.

Coacazele
Coacazele negre contin 200 mg de vitamina C la 100 g, precum si o cantitate mare de fier si potasiu, fapt care le transforma intr-un aliat de incredere al sanatatii. In sezon, puteti consuma cat de multe coacaze doriti, caci, fiind solubila in apa, este automat eliminata de organism si nu exista riscul de a se depune in exces.

Kiwi
Un fruct bogat in vitamina C este si kiwi: consumat in stare cruda, acesta asigura un aport de 90 mg/100 g. Cu alte cuvinte, un singur fruct kiwi are capacitatea de a furniza aproximativ 125% din doza zilnica necesara de vitamina C.

Broccoli
Intre legumele bogate in vitamina C, broccoli ocupa primul loc, avand o concentratie egala cu cea a fructului kiwi. Din pacate, broccoli este dificil de consumat in stare cruda si, prin preparare termica, pierde o mare parte din continutul de vitamina C.

Ardeiul iute
Ardeiul iute, verde sau rosu, cu toate ca pare greu de crezut, contine 80 mg de vitamina C la 100 g, ceea ce-l face o alegere cat se poate de sanatoasa. Fiindca gustul sau iute nu este pe placul tuturor, aflati ca si ardeii grasi contin vitamina C, insa intr-o doza mai mica. La acelasi nivel in topul legumelor se afla si varza de Bruxelles.

Citricele
Pentru ca toti stim ca lamaia este buna pentru combaterea starilor de gripa si raceala si pentru intarirea imunitatii, ba mai mult, ii atribuim gustul acrisor vitaminei C continute, nu vrem sa-i minimizam importanta, insa trebuie sa punctam ca aceasta contine doar 40 mg/100 g, aceeasi cantitate ca si pepenele galben, in timp ce portocala o depaseste cu 10 mg. Partea buna este ca fructele citrice se consuma foarte usor, ca atare sau sub forma de suc, astfel incat, din 3-4 bucati, in functie de marimea lor, se poate asimila doza zilnica necesara.