Cel mai bogat om din Ucraina investește masiv în România. Vrea să dea lovitura în energia verde

Rinat Ahmetov, cunoscut drept cel mai bogat om din Ucraina, pregătește investiții importante în România. Afaceristul cu o avere estimată la peste 4 miliarde de dolari va construi un parc eolian imens, care se va întinde pe o suprafață de 23 de hectare. 

19 ian. 2023, 23:37
Cel mai bogat om din Ucraina investește masiv în România. Vrea să dea lovitura în energia verde

Ruginoasa, o comună aflată la 60 de kilometri de municipiul Iași va beneficia de investiția miliardarului Ahmetov, proprietarul echipei de fotbal Șahtior Donețk.

Pe terenul de 23 de hectare va fi construită și o centrală electrică, cu o putere de 60MW. La finalul investiției, centrala va livra anual 150.000 de MW în sistemul energetic național.

Electromontaj va realiza infrastructura de suprafață și subteran. Compania estimează finalizarea lucrărilor până în septembrie 2023.

 

Miliardarul Rinat Ahmetov, investiții masive în Moldova și Maramureș

 

Potrivit Profit.ro, lucrările care fac obiectul acestui contract sunt:

– rețeaua de linii electrice subterane de 35 kV necesară pentru colectarea energiei de la generatoare până în stația de conexiune la sistemul energetic national (SEN),

– fundațiile pentru cele zece turbine eoliene care se vor monta în cadrul acestui proiect, 

– platformele pentru depozitarea echipamentelor, platformele pentru calarea macaralelor de mare tonaj care vor face montajul pe șantier al turbinelor,

– drumurile de acces și interioare ale parcului eolian: atât cele temporare care vor permite aducerea elementelor componente ale turbinelor cât și drumurile definitive care se vor utiliza pentru exploatarea și mentenanța echipamentelor pe întreaga durată de viață a instalației. 

Afacerea din Moldova nu este singura a lui Ahmetov în România, în domeniul energiei verde. Din iunie 2022, compania clujeană Finas lucrează în parteneriat cu DTEK Group Renewables International – companie controlată de ucrainean, la construcția unui parc solar de 65 MW în localitatea Glodeni, județul Mureș, care se întinde pe 90 de hectare și va fi finalizat în 2024.