Cel mai bogat român din istorie avea 9 tone de lichidități de aur. Pe mâinile cui a ajuns averea lui

Ioan C. Mihail, cunoscut de toți ca Jean Mihail, a fost cel mai bogat român din toate timpurile. Acesta chiar a împrumutat statul român, între anii 1929 și 1933, în timpul marii crize economice.

13 oct. 2023, 11:28
Cel mai bogat român din istorie avea 9 tone de lichidități de aur. Pe mâinile cui a ajuns averea lui
Jean Mihail, cel mai bogat român din toate timpurile

Jean Mihail a fost cel mai bogat român din perioada interbelică. S-a născut în 1875 ca fiu al latifundiarului Constantin Mihail pe a cărui avere a moștenit-o. La mijlocul anilor 1920, Jean deținea moșii în șapte județe din România: Ilfov, Mehedinți, Dolj, Gorj, Olt, Teleorman și Galați, în urma exproprierii pământurilor la reforma agrară din 1921.

Citește și: Ion Rațiu, „cel mai bun președinte pe care nu l-a avut România”: ce promitea politicianul care a primit doar 4% dintre voturi în 1990 | Lecție de istorie

„A avut o vilă pe Calea Victoriei în Bucureşti, o casă la Floreşti în Prahova, dar şi Castelul Zamora din Buşteni. Acestea sunt cele mai importante proprietăţii pe care le-a deţinut familia Mihail“, a povestit istoricul Toma Rădulescu pentru adevarul.ro.

În timpul crizei economice care a durat între 1929 și 1933, Jean Mihail a fost cel care a girat pentru statul român. Se spunea despre acesta că avea o avere de peste un miliard de lei și lichidități de mai bine de nouă tone de aur. Acesta a garantat cu propria avere un împrumut extern al României, absolut vital pentru depășirea crizei. La ace vreme, România era condusă de Carol al II-lea.

Citește și: „Care sunt cei mai mari români din istorie?”. Chat GPT a răspuns pentru RomâniaTV.net | EXCLUSIV

Necăsătorit și fără moștenitori, Jean Mihail a murit în anul 1936, lăsând averea uriașă statului român (30 de milioane de lei în numerarși alte 950 de milioane, în efective și acțiuni, la diferite bănci. Acesta a murit în reședința din Palatul Jean Mihail, unde, se spune că s-a stins de unul singur, într-o cameră neîncălzită. În ziua înmormântării, școlile și-au suspendat cursurile.

Chiar dacă visteria statului român a fost alimentată cu suma fabuloasă, după venirea la putere a comuniștilor în 1948 s-a ales praful de agonisirea lui Jean Mihail. Proprietățile sale au fost naționaliate, iar conturile au ajuns pe mâna oamenilor importanți din Partidul Comunist Român.