Cel mai mare oier a pus preţul corect la carnea de miel. Comparație cu carnea de porc de la o măcelărie celebră

Prețul mielului e ceva mai mare anul acesta, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, iar crescătorii se așteaptă ca acesta să mai crească ușor până în perioada sărbătorilor Pascale.

30 mart. 2024, 08:24
Cel mai mare oier a pus preţul corect la carnea de miel. Comparație cu carnea de porc de la o măcelărie celebră

Un preț corect pentru carnea de miel, care să le permită crescătorilor să se dezvolte, ar fi undeva la 25-26 de lei/kg în viu, susține cel mai mare crescători de oi din România, Dumitru Andreșoi.

”Ca efective nu mă pot pronunța, eu cred că este stabil, nu știu dacă este în creștere. Îmi doresc să fie în creștere și, cu siguranță, dacă menținem trendul la prețurile care se obțin pe produsele acestor animale, cu siguranță și crescătorii de ovine o să mărească efectivele. Din păcate, au fost foarte mulți ani în care prețurile obținute au fost sub prețul de cost și numai dragostea foarte mare a crescătorilor a făcut să nu scadă efectivul.

Primele roșii românești au apărut în piețe înainte de Paștele catolic. Un kilogram costă mai mult decât unul de carne de miel
Dacă anul trecut, în aceeași dată, când am organizat această întâlnire, prețurile erau undeva la 17-18 lei/kg mielul de lapte, astăzi achiziționăm mielul de lapte de la crescători la 24 de lei. Deci fermierul primește 24 de lei/kg în viu. E un preț bunișor, mai e loc de creștere, sperăm ca piața să suporte în continuare o creștere a prețului. (…) Așteptăm, la mielul de lapte în viu, undeva la 25-26 de lei/kg în perioada Pascală. Dacă s-ar stabiliza apoi la 23-24 de lei/kg pe perioada verii, eu spun că ar fi un preț corect”, a precizat Dumitru Andreșoi pentru AGRO TV, în emisiunea ”Portret de Fermier”.

Noi piețe de export pentru crescătorii de ovine! Unde pleacă oile din România

În ultimii doi ani, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a reușit să deschidă câteva noi piețe de export pentru crescătorii de ovine din România. Cele mai importante dintre acestea sunt Algeria și Maroc, subliniază președintele ANSVSA, Alexandru Bociu.

”Cele mai noi piețe deschise pentru crescătorii de ovine, ultimele două mari piețe, din punctul meu de vedere, sunt Maroc și Algeria. În Maroc avem o perioadă de carantină istorică pentru crescătorii de ovine, zero zile de carantină, iar la Algeria sunt niște condiții extraordinare pentru a exporta. În ambele țări se fac exporturi astăzi”, a precizat șeful ANSVSA pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Potrivit lui Bociu, pe lângă piețele de export pentru ovine, țara noastră a reușit să deschidă piețe și pentru altfel de produse agroalimentare, de la cereale, până la conserve și salamuri crud uscate. Astfel, produsele românești au ajuns pe piețe diverse, cum ar fi SUA, Vietnam, Quatar, Kenya sau Senegal.

Carnea de miel, mai scumpă cu peste 30 la sută decât anul trecut. Testul pentru noile prețuri va fi dat de Paștele Catolic
”Aș vrea să subliniez și celelalte piețe de export, nu numai pe animale vii. Vreau să subliniez că în ultimii doi ani de zile, pe lângă exportul cu SUA, reușim să obținem echivalența pentru produsele crud uscate și pentru conserve, reușim să ducem produse din România în SUA; reușim să deschidem exportul cu Vietnam pe carne de pasăre și pe cereale; reușim să deschidem exportul cu Indonezia, a doua cea mai mare piață de consum cereale din lume; reușim să deschidem exportul cu Tunisia, Quatar, Kenya, Senegal, Azerbaidjan, sunt o parte din piețele care s-au deschis în ultimii doi ani”, a mai precizat Alexandru Bociu pentru AGRO TV.

Cât va costa carnea de miel în pieţele din Braşov în 2024

Se apropie Sărbătorile Pascale, iar carnea de miel va fi, tradiţional, în centrul atenţiei. În acest an, Paştele Catolic va fi pe 31 martie, în timp ce Paştele Ortodox va fi mult mai târziu, pe 5 mai. Astfel, în curând vom vedea şi preţul pentru carnea de miel, iar crescătorii de ovine vor stabili un preț minim de vânzare, de 24 de lei/kilogram de carne în viu, după cum a anunţat Radio România Braşov FM.

La tarabe, în pieţe, mielul sacrificat s-ar putea vinde cu 45 lei/kg.

„După cheltuielile de producție cu oaia și ajungerea mielului la sacrificare, prețurile vor crește, dar depinde aici de puterea de cumpărare. Cererea și oferta reglează. Acum vreo 10 ani, în România se consumau cam 5 milioane de miei la sărbătorile pascale. Acuma, din an în an s-a diminuat datorită scăderii puterii de cumpărare. Oamenii, mai ales cei în vârstă, s-au orientat spre o formulă de pasăre, altă carne mai ieftină. Mielul sacrificat s-ar putea să ajungă în jur de 45 lei kilogramul. Aici este un mecanism care funcționează foarte bine și perfect: cererea și oferta”, a spus președintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Ecvine Braşov, Petru Gonțea, pentru Radio România Braşov FM.

Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier

Fermierii au mărit prețurile la carne din cauza inflației. Aflați din acest articol cu cât își vinde produsele tenorul Vlad Miriță, un muzician cunoscut din județul Dâmbovița, care deține o fermă de porci și de păsări.

Tenorul Vlad Miriță are o fermă de porci și de păsări în județul Dâmbovița, lângă Târgoviște. În acest fel, își suplimentează veniturile provenite din muzică. Acesta a mărturisit, recent, de ce a fost nevoit să crească prețul la mici, cârnați, la slănină, dar și la alte produse, în acest an. Într-un interviu pentru Playtech.ro, muzicianul a vorbit despre munca la fermă.

Vlad Miriță a fost nevoit să țină pasul cu scumpirile la furaje, la curent electric, dar și la forța de muncă. Toate aceste scumpiri generale, la nivelul României, afectează și prețul final al produselor sale din carne.

„Carnea s-a mai scumpit, am fost nevoiți, sunt anumite piese mai scumpe, altele sunt ceva mai ieftine. Produsele vedetă sunt ceafa de porc, la 17 lei/100 de grame, și oasele de porc pentru ciorbă, la 28 lei kilogramul, aflate la mare căutare”, a precizat fermierul.

Citește și: SCDL Buzău a început vânzarea de răsaduri de legume din soiuri românești. Vezi oferta cu prețuri

Oasele de porc sunt căutate și vândute scump datorită proprietăților pe care le au.

„Conțin colagen, sănătos pentru organism. Sunt cumpărate, adesea, de către sportivii care merg la sală, dar și de către pensionari. Fierb oasele și extrag colagenul. E gustos, hrănitor”, a explicat Vlad Miriță.

Carnea de porc s-a scumpit cu 5-10% din cauza inflației
Cu toate că dâmbovițeanul nu are o fermă mare, simte din plin efectele scumpirilor. În ultima perioadă, carnea a ajuns să fie mai scumpă cu 5-10%.

„Noi nu avem foarte multe animale la fermă, creștem în medie cam 100 de porci pe an, atât. Dacă e să fac un calcul, carnea s-a scumpit la noi între 5 și 10%, urmare a inflației. Toate s-au scumpit, curentul, furajele, mâna de lucru, transportul”, a dezvăluit tenorul.

Citește și: A primit o amendă 1.200 de lei pentru că porcul din ogradă nu era crotaliat

Vlad Miriță vinde produsele sale de la Ferma Soarelui, chiar și online, la următoarele prețuri:

Șorici: 27,6 lei/100 grame;
Coaste de porc: 45,5 lei/700 grame;
Cotlet de porc: 54,4 lei/400 grame;
Slănină afumată: 29,6 lei/400 grame;
Cârnați cruzi, simpli: 40,4 lei/400 grame.

 

Cât costă un miel de Paște în 2024. Ministrul Agriculturii îi liniștește pe români: „Se va vinde la prețul corect”

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a făcut un anunț mult așteptat de români, în contextul sărbătorilor pascale, promițând un preț decent pentru carnea de miel.

Citește și: Carnea de miel va fi un lux pe masa de Paşte 2024. De ce nu vor avea românii berbecuţ de pus pe grătar

Cât costă un miel de Paște în 2024

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a abordat subiectul prețului cărnii de miel în perspectiva sărbătorilor pascale din acest an, în care prețurile la bunuri și servicii au crescut considerabil. Întrebat cât va costa kilogramul de carne de miel, Florin Barbu a subliniat importanța unei piețe corecte și a stabilității prețurilor pentru fermieri și consumatori.

„Nu pot să dau un preț estimat, pentru că vreau să fie o piață corectă a vânzării cărnii de miel în perioada sărbătorilor pascale. Din discuțiile pe care le-am avut cu fermierii, mi-au spus foarte clar că vor avea un preț decent astfel încât să-și acopere cheltuielile și să aibă și un mic profit, pentru că toată lumea muncește pentru acest lucru”, a explicat ministrul la Prima TV.

Florin Barbu a precizat că, anul trecut, kilogramul de carne de miel „a fost undeva la 25 de lei”. Întrebat dacă anul asta va fi mai mult, ministrul Agriculturii a răspuns: „Eu nu cred că va fi. Nu pot să influențez piața. Dacă în calitatea mea de ministru dau un preț, sigur că voi influența piața. Nu vreau să fac acest lucru. Sunt sigur că fermierii vor avea un preț corect pentru români la carnea de miel

Ministrul Agriculturii a mai fost întrebat câte oi mai exportăm în țările arabe.

„Suntem net exportatori de carne de ovină. 17% din consumul din UE este asigurat de către ovinele din România. Exportăm între cinci și șase milioane de capete pe an. Suntem o forță în sectorul ovin. În țările arabe, 90% din import se face din România”, a încheiat Florin Barbu.

Citește și: Cartelul ciobanilor scumpeşte carnea de miel. Cum s-au coalizat oierii pe grupurile de Facebook pentru a ţine preţurile sus