Cel mai mare pelerinaj din România la Şumuleu Ciuc după ridicarea restricţiilor. Zeci de mii de pelerini au participat

Zeci de mii de pelerini s-au adunat de de Rusaliile Catolice la Șumuleu Ciuc, în județul Harghita.

22 mai 2021, 17:52

Zeci de mii de pelerini s-au adunat de de Rusaliile Catolice la Șumuleu Ciuc, în județul Harghita.

„Este cel mai mare pelerinaj din Europa Centrală și de Est”, spune ministrul Mediului, Tánczos Barna, care a participat și el la procesiunuea și slujba religioasă.

„După un an de pauză, este o mare bucurie că la solicitarea Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia și a  UDMR, Guvernul a aprobat acest eveniment, cu respectarea regulilor de protecție sanitară, și am putut fi din nou în şaua dintre munţii Şumuleul Mare şi Şumuleul Mic”, a scris pe contul de facebook Tánczos Barna.

„La cel mai semnificativ eveniment religios al maghiarilor din Bazinul Carpatic, rugăciunile noastre să fie ascultate de Dumnezeu. Doamne, binecuvântează-i pe maghiari!”, a adăugat ministrul UDMR.

În cadrul evenimentului de la Șumuleu Ciuc a fost organizat și un maraton de vaccinare pentru pelerinii care au dorit să se vaccineze împotriva covid-19.

Știre inițială

Cel mai mare pelerinaj al catolicilor din România are loc sâmbătă, la Şumuleu Ciuc. Peste 40.000 de credincioşi sunt aşteptaţi să participe la ceremoniile religioase care nu au putut fi oficiate anul trecut din cauza pandemiei.

Autorităţile au anunţat că au fost luate măsuri speciale pentru ca acest eveniment să aibă loc. În paralel, în curtea spitalului din Şumuleu Ciuc va avea loc şi un maraton al vaccinării, unde vor fi administrate vaccinurile Pfizer şi Johnson&Johnson.

Cel mai mare pelerinaj din România începe la Şumuleu Ciuc. Program şi reguli

Potrivit News.ro, pelerinii pot merge pe jos, cu căruţa sau cu maşinile personale. Nu va fi permis, însă, accesul cu curse de autobuz speciale. De asemenea, oamenii care vor să ia parte la pelerinajul de la Şumuleu Ciuc trebuie să poarte mască şi să respecte distanţa de 1,5 metri.

Rute de acces diferite vor fi organizate pentru pelerini, în funcţie de regiunea geografică din care vin. O slujbă religioasă va fi oficiată în şaua dintre muntele Şumuleul Mare şi muntele Şumuleul Mic. Potrivit organizatorilor, credincioşii vor fi repartizaţi pe sectoare, identificate prin culori, tot în funcţie de zona din care provin.

Citeşte şi: Adrian Streinu-Cercel: „Toată lumea e cu arma la picior. Purtatul măștii devine în continuare o necesitate”

La ora 10.00, Laborumul, steagul sfânt al Şumuleului, va fi purtat de mai multe persoane din faţa bisericii spre altarul în aer liber din şaua muntelui Şumuleu.

Liturghia va începe la ora 12.30 şi va fi oficiată de episcopul auxiliar de Alba Iulia, Kerekes Laszlo, notează sursa citată.

Panglici de rugăciuni aduse din întreaga lume – Árpád János Potápi, secretarul ungar de stat responsabil pentru politicile naţionale, a parcurs călare distanţa dintre Băile Tuşnad şi Şumuleu Ciuc. Oficialul ungar a purtat, printre altele, panglicile de rugăciune cu mesajele comunităţilor maghiare din Bazinul Carpatic şi lumea întreagă.

Tradiţionalul pelerinaj de la Şumuleu Ciuc e cel mai mare din Europa de Est

Pelerinajul Rusaliilor catolice de la Şumuleu Ciuc este considerat cel mai mare din Europa Centrală şi de Est. Procesiunea religioasă îşi originea în urmă cu aproape patru secole şi jumătate.

În centrul pelerinajului se află Fecioara Maria, a cărei statuie a fost sculptată în lemn de tei între anii 1510 şi 1515, fiind cea mai mare statuie făcătoare de minuni din lume.

În anul 1567, după ce au ieşit victorioşi în lupta cu armatele principelui Transilvaniei, Ioan Sigismund, care a încercat să le impună religia unitariană, credincioşii catolici au făcut legământ că în sâmbăta dinaintea Rusaliilor se vor întoarce să îşi exprime recunoştinţa. Şi, an de an, au venit tot mai mulţi, harghitenilor li s-au alăturat alţi credincioşi (reformaţi, unitarieni, chiar şi ortodocşi) de pretutindeni, până când biserica a devenit neîncăpătoare, astfel că liturghia s-a mutat pe Muntele Şumuleul Mic.

La 1 iunie 2019, Papa Francisc s-a aflat la Şumuleu Ciuc, unde a transmis credincioşilor că pelerinajul anual aparţine moştenirii Transilvaniei, dar aduce cinstire tradiţiilor româneşti şi ungureşti şi că evenimentele triste din trecut nu pot fi un obstacol pentru convieţuirea fraternă.

Tot atunci, Suveranul Pontif a dăruit Sanctuarului marian de la Şumuleu Ciuc Tradafirul de aur, pe care l-a aşezat la picioarele statuii făcătoare de minuni a Fecioarei Maria.

foto:szekelyhon.ro

Citeşte şi: Înmormântarea lui Ion Dichiseanu, la Cimitirul Bellu. Onoruri militare pentru reputatul actor