Cel mai mare tun financiar din ultimii 33 de ani. Pădurile României, gata să fie privatizate printr-un proiect de lege controversat: „Vor veni marile fonduri de investiții, care dețin deja 25% din economia românească” | VIDEO EXCLUSIV

Se pregătește cel mai mare jaf național din ultimii 33 de ani? Cel mai controversat proiect a fost discutat astăzi, la Parlament. Cine are interes să prăduiască 3,3 milioane de hectare din pădurile României?

09 mai 2023, 20:54
Cel mai mare tun financiar din ultimii 33 de ani. Pădurile României, gata să fie privatizate printr-un proiect de lege controversat: „Vor veni marile fonduri de investiții, care dețin deja 25% din economia românească” | VIDEO EXCLUSIV

Andreea Crețulescu, jurnalist România TV, și-a început discursul din emisiunea de marți, îngrijorată.

„Un soi de privatizare… Această lege a intrat astăzi în Parlamentul României, o să vedeți la ce tertipuri se ajunge. Întrebarea este legitimă – asistăm probabil la cel mai mare tun postdecembrist?”, a declarat Andreea Crețulescu.

Fost judecător și actual avocat, Mariana Vârgă, și avocatul Gheorghe Piperea au comentat pe marginea controversatului subiect.

Juriștii au comentat în baza proiectului de lege, etichetat de către parlamentarii AUR, prezenți astăzi în comisie, drept „un act de trădare națională”.

Mariana Vârgă a fost prezentă în ședință, dar susține că nu a fost ascultată.

„Eu am fost prezentă din partea Confederației Meridian, iar domnul Geană, din partea Confederației Silva. Ne-am spus punctul de vedere, am explicat cu argumente juridice, constituționale care este situația și de ce ne opunem. 

Asistăm, din punctul meu de vedere, la destructurarea statului român prin destructurarea proprietății publice. Vorbim aici despre fondul forestier național, care potrivit Constituției, nu se poate gestiona, comercializa și exploata în niciun fel prin societăți cu răspundere limitată (SRL-uri).

Noi am cerut prin amendament ca Romsilva să fie exclusă această regie de la guvernanța corporativă în formatul acesta (…)

Noi am explicat cu texte constituționale, 135 și 136 – Constituția prevăzând că resursele naționale, inclusiv fondul forestier național se exploatează în interes național și nu văd cum s-ar exploata de SRL-uri în interes național. Am explicat că regiile autonome gestionează fondul forestier național ca proprietate publică inalienabilă, insesizabilă, dar proiectul interzice înființarea de noi regii. Proiectul prevede excepții – monetăria statului, RAAPPS-ul, Monitorul Oficial – mai multe regii sunt exceptate de la această guvernanță corporativă și privatizare, dar Romsilva ‘nu se poate’. 

Cele 3,3 milioane de hectare vor trece la niște SRL-uri, exact așa (…)

Este articolul 3, litera F. În acest proiect de lege spune  – se vor vinde participațiile statului și vor fi listate la piața reglementată. Asta e vânzarea. A spus domnul Ciolacu că nu se vinde. Dar se listează! Asta e vânzarea!

(…) Așa se vor listă la bursă pădurile din România”, a comentat avocata, la România TV.

Partidul AUR a fost singurul care s-a opus în ședință, potrivit avocatului. PSD, PNL, USR și UDMR au votat „pentru”.

„Asistăm la furtul pădurilor din România, 3,3 milioane de hectare de pădure. Din moment ce statul nu mai este proprietar, ci un SRL (…)”, a comentat deputatul AUR Daniel Gheba.

Avocatul Gheorghe Piperea susține că legea este dată cu dedicație pentru marile corporații străine.

„Constituția spune că bunurile proprietate publică nu pot fi date în administrare decât regiile autonome. Regia autonomă, când administrează pădurea, spune când și cum se taie. Acest proiect vrea ca majoritatea regiilor autonome – două-trei, câte mai rămân, să fie transformate în societăți comerciale – apare o problemă majoră, nu mai are cine să administreze acele păduri, conform Constituției. 

A doua problemă. Din aceste regii autonome vor apărea o puzderie de societăți comerciale. În 1997 s-a întâmplat aceeași mare greșeală la solicitarea Băncii Mondiale (…)

Pe mâna oricui pot să ajungă aceste păduri. Se spune că inițiativa asta aparține PSD-ului, că apare în PNRR. Nu este obligativitate, ci recomandare!

(…) O să vină marile fonduri de investiții care deja dețin 25% din economia românească, acesta este pericolul”, a comentat Gheorghe Piperea, la România TV.

În replică, deputatul PSD Radu Cristescu a admis că proprietatea statului ar putea ajunge pe mâinile unor SRL-uri, dar doar dacă Guvernul va decide acest lucru.

Citește și: EXCLUSIV| George Simion, dezvăluiri scandaloase despre jaful pădurilor din România: ”Fură cu legea în mână pentru că avem legiuitori slabi”