Cel mai scump WC public din România are pereţi din beton armat şi lift. Suma COLOSALĂ, cheltuită de Primăria Piteşti. „Este jenant de scump”

Cel mai scump WC public din România funcţionează la Piteşti, începând din 12 martie. Aflată în subteran, toaleta beneficiază de lift pentru opt persoane, iar treptele au fost acoperite cu granit. A costat 400.000 de euro, o cheltuială uriaşă, după cum spun mulţi piteşteni, revoltaţi de faptul că investiţia a fost realizată din bani publici.

24 mart. 2021, 11:43
Cel mai scump WC public din România are pereţi din beton armat şi lift. Suma COLOSALĂ, cheltuită de Primăria Piteşti. „Este jenant de scump”

Cel mai scump WC public din România a fost construit printr-un amplu proiect de reabilitare a Pieţei Primăriei Piteşti, finanţat cu peste 14 milioane de lei de la bugetul local. În Piaţa Primăriei Piteşti a fost montat granit cu aspect de gresie banală, cu materiale aduse din China şi India. Plăcile galben-maronii au fost montate în locul celor puse în mandatul primarului social-democrat Tudor Pendiuc, care începuseră să cedeze înainte de recepţia lucrării, relatează Adevărul.

Aceasta este a doua intervenţie majoră care este realizată în zonă în ultimii ani, în condiile în care ultima reabilitare a Pieţei Primăriei Piteşti a fost realizată în mai 2008.

Reabilitarea Pieţei care a implicat şi realizarea toaletei publice a fost decisă în mandatul fostului primar Cornel Ionică (PSD). De altfel, în februarie 2020, edilul social-democrat motiva că piteştenii merită „o toaletă publică îngropată, cu 8 compartimente”.

„Colegii au fost în vizită la Oradea, la Braşov, ne-am inspirat şi de afară, de peste tot. Va arăta extraordinar şi va fi de lungă durată. Pe de altă parte, trebuie să asigurăm spaţiile verzi, chiar s-a ţinut cont de lucrul acesta, dar şi o toaletă publică îngropată, cu 8 compartimente. Va fi ultramodernă. Piteştiul merită. Centrul Piteştiului trebuie să arate impecabil şi va arăta”, spunea Cornel Ionică.

Citeşte şi: Fotoreportaj! Imagini dezolante din aeroportul Otopeni! Toate magazinele închise şi terminalele pustii! La singurele zboruri ale zilei românii se înghesuie ca în vremurile bune!

Piteştiul are cel mai scump WC public din România. Investiţia a costat cât o vilă de lux

Potrivit sursei citate, cel mai scump WC public din România a costat 400.000 de euro şi, pentru că se află în subteran, este dotat cu lift. De asemenea, are cinci cabine pentru bărbaţi, cinci pentru femei şi o cabină pentru persoane cu dizabilităţi. Pereţii sunt din beton armat, iar luminatoarele, din aluminiu cu geam termoizolant, conform Adevărul.

Fostul primar Cornel Ionică nu a putut fi contactat pentru a justifica de ce Piteştiul a construit Cel mai scump WC public din România cu bani publici, notează sursa citată.

În  schimb, actualul primar al Piteştiului, Cristian Gentea, consideră că Wc-ul public este „jenant de scump”.

„Nici nu ştiam că această toaletă publică are un asemenea preţ. Mi se pare enorm. Îmi pare rău… Este jenant de scump. În Consiliul Local Piteşti nu ne-a comunicat nimeni preţul acestei toalete publice atunci când s-a discutat proiectul reabilitării Pieţei Primăriei. Dacă aş fi ştiut că are un asemenea preţ, aş fi ripostat clar în Consiliul Local, m-aş fi opus unei asemenea investiţii”, a precizat Cristian Gentea, citat de Adevărul.

Wc-urile publice din România, construite la preţuri exorbitante

În topul celor mai scumpe toalete publice din România, Piteşti este urmat de o toaletă de la Alba Iulia – 370.000 de euro, WC-ul public de la şcoala Voivodeasa din comuna Suceviţa – 200.000 euro şi WC-ul public amplasat în zona centrală a oraşului Huedin – 120.000 euro.

A doua cea mai scumpă toaletă publică din România, amenajată ca un muzeu, este situată lângă statuia lui Mihai Viteazul din Cetatea Alba Iulia şi a fost finalizată în 2015. Intrarea se face prin subteran, iar zona de vestigii este delimitată cu sticlă de cea a WC-urilor. Spaţiul cu vestigii reprezintă un traseu de zid medieval, al unui fost depozit de făină din secolul al XVII-lea. Lucrarea de 1,67 milioane lei (370.000 de euro) a făcut parte dintr-un proiect mai amplu, cu o valoare estimată de către Primărie, înainte de licitaţie, de 23.000.000 lei. Valoarea contractului după licitaţie a fost de 16.507.213 lei (aproximativ 3,5 milioane euro) şi a cuprins mai multe amenajări şi restaurări în zona interioară a Cetăţii Alba Carolina.

La Şcoala Voivodeasa din comuna Suceviţa din judeţul Suceava a fost construit în 2019 un grup sanitar în valoare de 928.957,90 lei, adică aproximativ 200.000 de euro, contractul fiind finanţat prin PNDL II.

În 2019, Primăria oraşului Huedin, judeţul Cluj, a cheltuit peste 540.000 de lei (120.000 de euro) pentru un WC public amplasat în zona centrală, dotat cu opt cabine.

Citeşte şi: Marcel Vela, surprins la o terasă unde nu se respectau măsurile anti-covid: „Am băut cafea şi suc de ghimbir”