Cel mai VIOLENT taifun al anului a ajuns în Vietnam

Taifunul Haiyan, care a lovit puternic Filipinele unde a provocat moartea a peste 10.000 de persoane, a atins coastele Vietnamului în primele ore ale zilei de luni, au anunțat meteorologii de la centrul american pentru alertă de taifun (Joint Typhoon Warning Center, JTWC), potrivit AFP.    

RomaniaTV.net
11 nov. 2013, 04:57
Cel mai VIOLENT taifun al anului a ajuns în Vietnam

Taifunul Haiyan era pe cale să atingă coastele Vietnamului la circa 160 de kilometri sud-est de capitala Hanoi, a precizat JTWC într-un raport dat publicității în jurul orei 21.00 GMT.

În momentul contactului cu litoralul vietnamez, furtuna, care a pierdut mult din intensitate după ce a lovit Filipinele în cursul weekendului, atingea încă o viteză de 120 de kilometri la oră, conform JTWC, un centru de prognoză meteorologică al marinei și aviației militare americane, situat la Pearl Harbor, în Hawaii.

Peste 600.000 de persoane au fost cu toate acestea evacuate preventiv, mai întâi în centru şi apoi în nordul Vietnamului.

Citeşte şi Vietnamul, pregătit de ce-i mai rău: 100.000 de persoane evacuate înainte de sosirea taifunului Haiyan
„Am evacuat peste 174.000 de case, adică peste 600.000 de persoane”, a anunţat departamentul vietnamez pentru controlul inundaţiilor şi al furtunilor. 

Cel puţin patru persoane au murit pregătindu-se pentru taifun, conform responsabililor vietnamezi, tăind arbori sau consolidându-şi casele.

Cu toate acestea, aproximativ 200.000 de persoane evacuate din provinciile din centru au fost autorizate să se întoarcă acasă din cauza schimbării traiectoriei taifunului către nord, care a dus la evacuarea duminică a alte 52.000 de persoane, conform site-ului oficial de informaţii VNExpress.

Însă conform Crucii Roşii, schimbarea traiectoriei riscă să „crească zona catastrofei de la nouă la cel puţin 15 provincii”, forţând dispersarea operaţiunilor de salvare.

Un reprezentant al Crucii Roşii din Vietnam, a notat că o dată cu schimbarea traiectoriei, ploile diluviale şi inundaţiile ar putea afecta şi capitala.

Conform comentariilor de pe reţelele de socializare, numeroşi locuitori din Hanoi au început să îşi facă stocuri de hrană şi apă. Toate ambarcaţiunile au fost reţinute în porturi, iar compania aeriană naţională Vietnam Airways a anulat 62 de zboruri.