Cele mai bune ceaiuri pentru imunitate. Dr. Mădălina Popescu: „Ceaiurile reprezintă o metodă foarte la îndemână și foarte accesibilă tuturor”

O parte din ceaiuri, dar și combinații de plante preparate acasă, pot fi un boost pentru imunitate, mai ales în sezonul rece.

28 dec. 2022, 16:36
Cele mai bune ceaiuri pentru imunitate. Dr. Mădălina Popescu: „Ceaiurile reprezintă o metodă foarte la îndemână și foarte accesibilă tuturor”
Cele mai bune ceaiuri pentru imunitate

Pentru a avea un boost de imunitate există, potrivit medicului Mădălina Popescu, combinații de plante benefice.

„În primul rând, ceaiurile reprezintă o metodă de a trata cu plante și o metodă foarte la îndemână și foarte accesibilă tuturor.

În general, ceaiurile care se pot face cel mai ușor acasă sunt cele care se infuzează. Există mai multe metode de a preparat ceaiul: ceaiul poate fi infuzat, se poate face decoct, adică fierbere, sau se poate macera, adică se poate lăsa mai multe ore în apă planta respectivă. 

Infuzia este cel mai frecvent folosită. Infuzie înseamnă punerea în contact a plantei cu apa clocotită timp de 10 minute, după care ceaiul se strecoară și se poate îndulci, eventual cu miere”, a explicat dr. Mădălina Popescu, la antena3.ro.

Citește și: Remediu mănăstiresc care întărește imunitatea și previne AVC-ul, dezvăluit de Lidia Fecioru

Potrivit specialistului, sunt anumite plante care pot ajuta la întărirea sistemului imunitar, mai ales în sezonul rece.

„Cele mai folosite plante, mai ales în perioada aceasta rece, sunt Echinaceea, de exemplu, o plantă foarte folositoare pentru creșterea imunității, care poate fi folosită fie ca atare sau în combinație cu alte plante, de exemplu hisop, salvie, busuioc, cimbru. Acestea sunt tot așa plante foarte bune pentru imunitate.

Pe lângă acestea, se poate folosi maceratul de măceșe, care știm că e foarte bogat în vitamina C și, la fel, e de mare folos pentru imunitate.

Decoctul e folosit mai rar, pentru că sunt doar rădăcinile folosite pentru decoct. Poate fi, de exemplu, rădăcina de ghimbir, care ajută imunitatea.

Trebuie un pic atenție în administrarea ceaiurilor să nu folosim aceeași plantă perioade foarte lungi de timp, pentru că pot apărea anumite simptome.

Citește și: De ce nu e bine să lași plicul de ceai în cana cu apă fierbinte prea mult timp. Aceasta este cea mai mare greşeală pe care o faci atunci când prepari ceaiul

Se induce acea patogenezie datorată acelei plante și este bine să folosim cel mult opt săptămâni un tratament cu o plantă și apoi să facem o pauză și să continuăm cu altceva.

Combinația plantelor e de folos, mai ales că putem potența efectul curativ astfel. Nu e bine să combinăm mai mult de 3-4 plante în general, dar combinațiile ajută și trebuie recomandate de către un specialist. Şi cu cât mai multe, efectul nu mai este atât de pronunțat”, a adăugat Mădălina Popescu.

Cele mai benefice plante pentru imonitate

  • echinaceea
  • salvie
  • busuioc
  • cimbru
  • măceșe
  • ghimbir