Cele mai mari patru bănci elene vor garanta contribuţia Finlandei în pachetul de împrumuturi

Cele mai mari patru bănci din Grecia, National Bank of Greece, Alpha Bank, EFG Eurobank şi Piraeus Bank, toate prezente şi în România, vor oferi Finlandei garanţii de 880 de milioane de euro pentru contribuţia în programul de împrumuturi pentru statul elen, de 130 miliarde de euro. 

RomaniaTV.net
15 feb. 2012, 15:27
Cele mai mari patru bănci elene vor garanta contribuţia Finlandei în pachetul de împrumuturi

Băncile vor satisface cererea Finlandei pentru garanţii, aceasta fiind o condiţie pentru participarea statului nordic la pachetul de ajutor extern pentru Grecia, au declarat două surse din sectorul bancar, pentru Reuters.

„National Bank of Greece, Alpha Bank, EFG Eurobank şi Piraeus Bank vor oferi garanţii de 880 milioane de euro, constând din bani şi active foarte sigure, Finlandei, pentru a satisface condiţia acesteia pentru a participa la pachetul de ajutor extern”, a declarat o sursă de la una din băncile implicate.

Un bancher de la o altă bancă implicată a confirmat că cele patru instituţii de credit vor acorda garanţii.

Toate cele patru bănci au refuzat să comenteze.

Potrivit surselor, băncile vor furniza garanţiile pentru a evita situaţia în care statul elen ar fi fost obligat să facă acest lucru, întrucât acordarea de garanţii de către guvernul elen ar fi ridicat problema tratamentului preferenţial în rândul ţărilor din zona euro care participă la finanţarea pachetului de împrumuturi.

EFG Eurobank controlează în România Bancpost, iar National Bank of Greece Banca Românească, în timp ce Alpha Bank şi Piraeus Bank sunt prezente pe piaţa românească sub brand propriu.