Centrala nucleară Zaporojie, controlată de Rusia, a fost reconectată la reţeaua de energie electrică ucraineană

Centrala nucleară Zaporojie, ocupată de Rusia, a reluat vineri furnizarea de energie electrică Ucraina, după ce două dintre cele şase reactoare ale sale au fost reconectate la reţeaua ucraineană, a anunţat compania nucleară de stat Energoatom.

26 aug. 2022, 22:59
Centrala nucleară Zaporojie, controlată de Rusia, a fost reconectată la reţeaua de energie electrică ucraineană

Centrala nucleară Zaporojie, ocupată de Rusia, a reluat vineri furnizarea de energie electrică în Ucraina, după ce două dintre cele şase reactoare ale sale au fost reconectate la reţeaua ucraineană, a anunţat compania nucleară de stat Energoatom.

Război în Ucraina. Un nou atentat cu maşină capcană. Un înalt demnitar pro-rus a fost ucis de o bombă
Cea mai mare centrală nucleară din Europa, care se află în sudul Ucrainei, a fost deconectată joi de la reţeaua ucraineană pentru prima dată în istoria sa, după ce un incendiu provocat de bombardamente a avariat o linie electrică, a anunţat anterior Kievul, potrivit Reuters.

„Astfel, centrala nucleară din Zaporojie, în pofida numeroaselor provocări ale ocupanţilor, continuă să funcţioneze în interiorul reţelei energetice ucrainene”, a precizat Energoatom într-un comunicat după ce al doilea reactor a fost reconectat.

Ramzan Kadîrov se laudă că ar fi cucerit Kievul „cu mult timp în urmă”, dar nu i-a permis Putin
Rusia, care a invadat Ucraina în februarie, a preluat controlul asupra centralei nucleare în martie, deşi aceasta este în continuare operată de tehnicieni ucraineni care lucrează pentru Energoatom.

Primul reactor a fost reconectat la ora locală 14.04, iar cel de-al doilea la ora 21.15, a precizat Energoatom. Cele două sunt singurele reactoare funcţionale din cele şase de la centrală.

Instalaţia furniza peste 20% din necesarul de electricitate al Ucrainei înainte de război, iar pierderea ei ar pune o nouă presiune asupra guvernului, care se pregăteşte deja pentru o iarnă dificilă în timpul războiului, cu o penurie de energie potenţial paralizantă.