Cercetator chinez: „Imunitatea de turmă nu funcţionează! Nu avem garanţia că o data infectat devii imun pe viaţă!”

Imunitatea colectivă nu reprezintă o soluţie pentru rezolvarea problemelor provocate de boala extrem de contagioasă declanşată de noul coronavirus, a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, reputatul specialist chinez în boli respiratorii Zhong Nanshan, citat de Xinhua.

RomaniaTV.net
18 mart. 2020, 13:10
Cercetator chinez: „Imunitatea de turmă nu funcţionează! Nu avem garanţia că o data infectat devii imun pe viaţă!”

PANDEMIE CORONAVIRUS. „Nu există nicio dovadă că oamenii pot dezvolta imunitate de lungă durată la boala coronavirusului, în urma infectării”, a spus Zhong, care a jucat un rol important în lupta dusă de China contra COVID-19 şi a epidemiei de Sindrom Acut Respirator Sever (SARS), din 2003.

Controlul bolii infecţioase de la sursă şi în amonte este cea mai veche şi mai eficientă metodă, a subliniat Zhong, potrivit Daily Mail

Zhong Nanshan a declarat că Europa ar trebui să adopte măsuri proactive în lupta contra coronavirusului, să identifice infecţiile mai repede şi să fie mai eficientă în punerea în aplicare a restricţiilor şi a carantinei, relatează EFE. „Cred că Europa se confruntă acum cu prima rundă a epidemiei şi ar trebui să ia măsuri proactive. Nu aşteptaţi până când este prea târziu”, a spus Zhong în cadrul conferinţei de presă organizată în Guangzhou, el subliniind, de asemenea, importanţa testării multiple şi protejarea personalului sanitar.

Atenţie la înşelăciuni. 600 de euro pentru un presupus medicament anti-coronavirus. Autorităţile au blocat vânzările 

„Există ţări europene care desfăşoară carantine în oraşe. Dar oamenii ies la o cafea, se adună… Nu aşa funcţionează acest tip de carantină”, a spus prestigiosul specialist în pneumologie în vârstă de 83 de ani.

Zhong a adăugat că sunt necesare eforturi suplimentare, cum ar fi izolarea tuturor contactelor apropiate persoanelor infectate cu COVID-19, chiar dacă acestea nu prezintă simptome.

Potrivit medicului, în capitala provinciei Hubei, Wuhan, oraşul în care a apărut focarul, conştientizarea virusului şi măsurile de protecţie au fost iniţial la nivel foarte scăzut, ceea ce a dus la răspândirea rapidă.

Cel mai important lucru, a spus Zhong, este „să vă protejaţi mai întâi pe dumneavoastră şi apoi pe ceilalţi”, iar pentru aceasta trebuie să evitaţi mulţimile, să purtaţi mască şi, mai ales, „să faceţi teste, teste şi mai multe teste” pentru a detecta cazurile noi.

Teoria, pornită din Marea Britanie

Guvernul britanic ar vrea să obțină ceea ce numește imunitate de grup. Ideea este că atunci când suficient de mulți oameni vor fi infectați cu coronavirus, anticorpii dezvoltați vor face ca virusul să dispară. O teorie extrem de contestată. Dar ce ar însemna? 60 la sută din populația Marii Britanii ar însemna egal 39,6 milioane de oameni.

În China și Italia, 14 la sută dintre cazuri sunt forme severe ale bolii, care necesită spitalizare. În Marea Britanie, asta ar însemna 5 milioane și jumătate de oameni. Cinci la sută dintre aceste cazuri severe devin critice. Cu alte cuvinte: 2 milioane de oameni. 

Peste 200.000 de cazuri de coronavirus în lume, dintre care 8.200 de morţi. INSP a actualizat lista ţărilor cu peste 500 de cazuri

Și dacă am lua în calcul cea mai mică rată de mortalitate, de 0,7% așa cum s-a văzut în Coreea de Sud și în anumite regiuni din China, ar însemna 277.000 de morți”. 

Premierul olandez Mark Rutte a anunţat luni că guvernul său ar vrea să ajungă la o „imunitate de grup”, în aşteptarea unui vaccin. Scenariul presupune ca persoanele cel mai puţin vulnerabile să primească virusul, în timp ce persoanele vârstnice şi bolnave ar urma să fie protejate prin măsuri speciale. Potrivit premierului, un asemenea scenariu de imunizare colectivă ar putea dura „luni de zile, dacă nu chiar mai mult”.

El a subliniat că spre deosebire de Italia, Spania şi Franţa, care au impus măsuri dure pentru a stopa propagarea Covid-19, Olanda nu are în vedere o izolare totală. „În acest scenariu, va trebui să ne închidem ţara timp de un an sau chiar mai mult, cu toate consecinţele” pe care aceasta le implică, a explicat el, adăugând că virusul „ar putea reapărea imediat, dacă măsurile sunt sistate”.