Cercetătorii au găsit RĂSPUNSUL. De ce au dispărut oamenii din Neanderthal

Unul dintre factorii importanți care au dus la dispariția oamenilor de Neanderthal, o specie de hominizi care ocupa majoritatea regiunilor din Europa la sosirea primilor Homo sapiens veniți din Africa, a fost incapacitatea sistemului lor imunitar de a rezista la noile boli aduse pe continent de Homo sapiens, conform unui studiu realizat de cercetători de la universitățile Cambridge și Oxford.

11 apr. 2016, 16:25
Cercetătorii au găsit RĂSPUNSUL. De ce au dispărut oamenii din Neanderthal

În contextul în care grupuri de Homo sapiens au pătruns în arealul locuit de oamenii de Neanderthal, între cele două populații de hominizi existând contacte relativ frecvente și chiar încrucișări inter-rasiale, agenții patogeni aduși de Homo sapiens din Africa au îndeplinit, probabil, rolul de catalizator al dispariției oamenilor de Neanderthal, conform studiului, informează Agerpres.

Oamenii de Neanderthal au dispărut din Europa în urmă cu 40.000 de ani, după ce, timp de câteva mii de ani, au împărțit același areal cu Homo sapiens.

În studiul lor, cercetătorii de la universitățile Oxford și Cambridge consideră că multe boli infecțioase au apărut ori s-au răspândit foarte mult odată cu primele comunități care s-au stabilit pe un anumit teritoriu, au domesticit animale și au început să practice agricultura. Coabitarea cu animalele domestice a oferit oportunitatea răspândirii a numeroase boli. Deși nu există dovezi clare cu privire la transmiterea de boli infecțioase între Homo sapiens și omul de Neanderthal, există date cu privire la transmiterea bolilor între Homo sapiens și alți hominizi.

CITEŞTE ŞI O descoperire făcută într-o peşteră din România dezleagă unul dintre misterele evoluţiei omului

Printre bolile care ar fi putut fi transmise oamenilor de Neanderthal se numără herpesul, ulcerul provocat de bacteria Helicobacter Pylori și infecțiile cu tenie. Toate aceste afecțiuni ar fi avut efectul de a-i slăbi pe Neaderthalieni, al căror sistem imunitar nu era pregătit, și astfel, încet, ar fi devenit din ce în ce mai greu să concureze cu Homo sapiens pentru resurse și, în cele din urmă au dispărut complet.

„Oamenii care au migrat din Africa erau un rezervor important de boli tropicale”, completează Charlotte Houldcroft, coautor al acestui studiu. „Pentru oamenii de Neanderthal din Eurasia, adaptați la anumite tipuri de agenți patogeni din arealul în care trăiau, contactul cu noii agenți patogeni aduși din Africa ar fi putut fi catastrofal”, a precizat ea.

Paleoantropologii au propus mai multe teorii cu privire la dispariția omului de Neanderthal. Unii sunt de părere că Neanderthalienii au pierdut competiția pentru hrană și resurse cu Homo sapiens, în timp ce alții au pus accentul pe inabilitatea primilor de a se adapta la schimbările climatice.

Noul studiu nu infirmă cele două teorii, ci susține că agenții patogeni aduși de Homo sapiens din Africa ar fi putut favoriza dispariția speciei Neanderthalienilor. „Este probabil ca o combinație de factori să fi dus la dispariția Neanderthalienilor și bolile au fost unul dintre factorii importanți” ai acestei dispariții, a concluzionat Houldcroft.