Certificat verde în unităţile de învăţământ. Ministrul Educaţiei: „Nu este o regulă aplicabilă în şcoli”

Ministrul Educaţiei a anunţat că certificatul verde nu este obligatoriu în şcoli, precizând că autorităţile discută despre posibilitatea de a extinde testarea pentru coronavirus la nivelul unităţilor de învăţământ.

20 sept. 2021, 21:32
Certificat verde în unităţile de învăţământ. Ministrul Educaţiei: „Nu este o regulă aplicabilă în şcoli”

Certificat verde în unităţile de învăţământ. Ministrul Educaţiei a făcut câteva precizări privind măsura de impunere a certificatului verde în localităţile în care incidenţa este între 3 şi 6 cazuri la mia de locuitori.

Certificat verde în unităţile de învăţământ. Ce spune ministrul Educaţiei

Citeşte şi Sorin Cîmpeanu anunţă că şcolile din Bucureşti s-ar putea închide în octombrie: „Dacă se păstrează viteza de creştere a infectărilor, şcolile vor trebui să treacă în online”

Sorin Cîmpeanu a declarat că măsura certificatului digital „nu este o regulă aplicabilă în școli”, precizând că se discută depsre extinderea testării pentru coronavirus.

” În calitate de ministru al Educației, vă spun că nu este o regulă aplicabilă în școli. Toate regulile aplicabile în școli sunt în acel ‘celebru’ ordin de ministru comun, ministrul Educației – ministrul Sănătății.

Decizia în acest moment este aceea de testare a tuturor cazurilor simptomatice, fie că vorbim de elevi, fie că vorbim de profesori. De asemenea, este de testare în mod evident a tuturor contacților direcți ai unor cazuri confirmate. Se discută și o posibilitate de extindere a testării tocmai din nevoia de asigurare a măsurilor de protecție sanitară în școli. Nu este o decizie clară în acest moment.

În momentul în care va fi o decizie, ea va trebui anunțată și cunoscută public, dar este o decizie care excede competențelor Ministerului Educației, va trebui adoptată la nivel de Guvern și de Comitet Național pentru Situații de Urgență”, a declarat ministrul Educaţiei la B1 tv. 

Citeşte şi Scandal după închiderea școlilor din Afumați. Elevii revin la cursuri faţă în faţă de marţi. Cîmpeanu: Nu ne jucăm cu copiii, închide școala, deschide școala

Reamintim că Guvernul a aprobat vineri, prin hotărâre, obligativitatea certificatului verde COVID pentru accesul la anumite activităţi în localităţile unde rata de incidenţă a infectărilor cu SARS-CoV-2 este mai mare de 3 la mia de locuitori şi mai mică sau egală cu 6 la mia de locuitori.

În judeţele/localităţile în care incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori şi mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori se instituie o serie de norme pentru desfăşurarea anumitor activităţi economice, permise doar cu participarea următoarelor categorii de persoane:

– vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de imunizare;

– care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore;

– care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Potrivit actului normativ, obligaţia de a prezenta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore nu se aplică în cazul copiilor care au vârsta mai mică sau egală cu 6 ani.