CFR Marfă s-a VÂNDUT. Fenechiu: GFR va plăti integral preţul, nu în rate

CFR Marfă a fost vândută către GFR cu preţul de 202 milioane de euro.

RomaniaTV.net
20 iun. 2013, 15:07
CFR Marfă s-a VÂNDUT. Fenechiu: GFR va plăti integral preţul, nu în rate

„Grupul Feroviar Român este declarat câştigătorul în această procedură. Astăzi s-a realizat o tranzacţie de circa 400 de milioane de euro”, a anunţat ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu. Acesta a precizat că preţul pe care GFR s-a angajat să-l plătească este de 904.980.000 lei, adică circa 202 milioane de euro.

Pe lângă această sumă, Grupul Feroviar Român se angajează să investească alte 900 milioane de lei şi 1.500.000 de euro investiţii de mediu.

Fenechiu a precizat că GFR a cerut la un moment dat ca plata sumei pentru CFR Marfă să fie făcută în rate, însă statul român a refuzat solicitarea şi a cerut companiei să precizeze dacă îşi menţine sau nu această doleanţă. „Au fost de acord şi şi-ai asumat în scris că renunţă la plata în rate”, a declarat ministrul Transporturilor.

Privatizarea CFR Marfă presupune vânzarea a 51% din acţiunile companiei. Licitaţia pentru privatizarea companiei a pornit de la 180 milioane de euro. Privatizarea CFR Marfă reprezintă o precondiţie solicitată de experţii Fondului Monetar Internaţional pentru ca ultima evaluare a acordului început în 2011 să intre în Consiliul Director al instituţiei internaţionale.

Grup Feroviar Român rămăsese singura companie aflată în cursa pentru achiziţionarea pachetului majoritar de acţiuni al CFR Marfă, după retragerea din competiţie a asocierii româno-austriece TFG – Donau Finanz.

Asocierea româno-austriacă a anunţat miercuri că a decis să se retragă din procesul de privatizare a CFR Marfă şi îşi rezervă dreptul de a contesta procedura de privatizare la instituţiile abilitate.

TFG şi GFR rămăseseră singurele competitoare, după ce americanii de la OmniTRAX nu au înaintat oferta preliminară şi neangajantă.

OmniTRAX, GFR şi asocierea dintre Transferoviar Grup şi Donau-Finanz au depus pe 23 mai din nou, documentele pentru precalificarea la privatizarea CFR Marfă, fiind singurii investitori care au participat la proces atât în prima fază, cât şi după reluarea acestuia. Cei trei investitori au depus şi anterior documentaţia de participare, dar nu s-au precalificat pentru etapa următoare.

Ministerul Transporturilor a reluat privatizarea CFR Marfă şi a relaxat unele condiţii impuse ofertanţilor, nivelul cifrei de afaceri solicitat fiind redus de cinci ori, de la 100 milioane euro la 20 milioane euro, însă nu a modificat preţul de pornire, de 180 milioane euro, sau termenul de desemnare a câştigătorului.

Privatizarea CFR Marfă reprezintă o precondiţie solicitată de experţii Fondului Monetar Internaţional pentru ca ultima evaluare a acordului început în 2011 să intre în Consiliul Director al instituţiei internaţionale.

Guvernul îşi asumă faţă de FMI doar desemnarea câştigătorului licitaţiei pentru privatizarea CFR Marfă, una dintre principalele solicitări ale instituţiei financiare, dar nu şi finalizarea tranzacţiei, arătând că operaţiunea depinde de îndeplinirea tuturor condiţiilor din contract.