CGMB: Proiectul ”O şansă pentru cuplurile infertile” ar putea fi prelungit cu doi ani

Proiectul "O şansă pentru cuplurile infertile" ar putea fi implementat şi în perioada ianuarie 2019-decembrie 2020, conform unei propuneri care figurează pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a Consiliului General al Municipiului Bucureşti.
Romania TV
09 dec. 2018, 14:33
CGMB: Proiectul ''O şansă pentru cuplurile infertile'' ar putea fi prelungit cu doi ani

Proiectul prevede acordarea unui sprijin financiar sub formă de vouchere în valoare de 13.800 lei/cuplu pentru 2.000 de cupluri infertile din Municipiul Bucureşti, cu afecţiune incompatibilă cu reproducerea pe cale naturală.

Bugetul multianual al proiectului este prevăzut la 27,7 milioane lei. În termen de 15 zile de la aprobare, ASSMB va elabora regulamentul în vederea implementării.

În fişa de proiect sunt citate datele Institutului Naţional de Statistică, potrivit cărora în România „rata infertilităţii creşte alarmant”.

„Se estimează că în acest ritm, în anul 2050, România va ajunge la o populaţie de doar 14 milioane de locuitori, faţă de aproximativ 19 milioane, cât sunt în prezent. Motivul principal este cauzat de faptul că foarte multe femei pun cariera pe primul plan. Unul dintre efectele nefavorabile îl reprezintă creşterea vârstei medii a mamei la prima naştere, acest lucru atrăgând de la sine o serie de probleme, cum ar fi rata de fertilitate mult mai scăzută”, prevede documentul.

Se menţionează că potrivit datelor Eurostat, România se află printre primele cinci state care înregistrează un declin demografic important. Astfel, unul din şase cupluri care încearcă să aibă un copil are dificultăţi în a obţine sarcina. 25% dintre femei au dificultăţi în a obţine o sarcină între 35-39 de ani, iar 34% dintre femei au dificultăţi în a obţine o sarcină în jurul vârstei de 40 de ani. În 50% dintre cazuri, o problemă masculină contribuie la cauza infertilităţii, iar o treime dintre cuplurile infertile se confruntă cu cel puţin o cauză referitoare la inabilitatea de a concepe un copil.

Potrivit expunerii de motive, statisticile primei etape a proiectului, pentru perioada 14 iunie-3 decembrie, indică un număr de 838 de dosare aprobate, 159 de proceduri medicale finalizate şi decontate, 445 proceduri medicale în curs de desfăşurare. De asemenea, 201 beneficiari se află în faza de demarare a procedurilor medicale, ca urmare a primirii voucherelor.

„Rata de succes este de 70%, respectiv 112 sarcini confirmate, din totalul de 159 de proceduri finalizate şi decontate la zi”, prevede expunerea de motive, semnată de primarul general, Gabriela Firea.

Potrivit raportului de specialitate, sprijinul se va acorda sub formă de două vocuhere simultan: un voucher de 4.600 de lei pentru tratamentul de stimulare (medicamentos) şi un voucher de 9.200 de lei pentru intervenţia medicală specifică.

Pentru a furniza serviciile medicale către beneficiari, unitatea de implementare a proiectului va realiza procedura publică de achiziţii privind selectarea unui operator emitent de vouchere acreditat de către Ministerul Finanţelor. Emitentul de vouchere va selecta prin procedură transparentă unităţile medicale sanitare publice şi private, acreditate de către Agenţia Naţională de Transplant pentru fertilizare in vitro, precum şi farmaciile.

DailyBusiness
Adolescenții români care învață să fie responsabili și se angajează pe timpul verii. Ce vor să-și cumpere cu banii câștigați
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, devastatoare la Paris! A făcut furori cu rochia aleasă – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Ce înseamnă cocalar, de fapt. Mulți români folosesc acest cuvânt, fără să știe de provine
Capital.ro
Se controlează numerarul. Statul verifică banii ținuți în casă. Vecinii pot face sesizare telefonică
Playtech.ro
Furtuni violente în România. Grindina a devastat gospodăriile, iar temperaturile au scăzut drastic în doar câteva minute
DailyBusiness
Lene pe bani publici: bugetarii din România, codașii Europei la productivitate, arată un STUDIU al Uniunii Europene
Adevarul
Cojo, mesaje dure despre droguri și violență, pe scena „Beach, Please!”. „Băieți, ceea ce urmează nu e un atac la adresa voastră”
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Cum înfruntă șoferii din Kandahar canicula. Aer condiționat artizanal montat pe taxiuri
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Nici că-i pasă de gura lumii. Georgina a postat imagini din vacanța cu Cristiano Ronaldo, la câteva zile după scandalul absenței de la funeraliile lui Diogo Jota
kanald.ro
Cutremur în această după-amiază, în România! Care a fost magnitudinea seismului
Cancan.ro
ALERTĂ la 40 de km de granița cu România! Patru oameni au murit: 'Ne-am ascuns! A fost tragic'
Playsport.ro
Bolojan schimbă harta României. Comasarea primăriilor din țară și reducerea...
Capital.ro
Putin este furios. Scandalul care a detonat Kremlinul. A filmat totul și a postat online
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Apariție electrizantă a Andreei Bălan. Imagini cu iubita lui Victor Cornea, în costum de baie
stirilekanald.ro
VIDEO Primul caz de malarie luat din România. Pacientul, internat la Spitalul Victor Babeș
Ce se întâmplă dacă mănânci cireșe cu viermi. Explicațiile specialistilor
MediaFlux
Se taie din pensii. Decizia se ia obligatoriu în România
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Povestea trenului nazist plin cu comori. Se crede că a fost ascuns în pământ