Chiar şi o singură noapte nedormită poate avea serioase consecinţe negative pentru sănătate şi …productivitate

Somnul de noapte pierdut, fie că este vorba de o insomnie, de o petrecere cu prietenii, de muncă în tura de noapte sau pur și simplu de imposibilitatea de a te odihni bine, are consecințe imediate, încă de a doua zi, când persoana care nu a dormit are un comportament contraproductiv la locul de muncă, devine mai nepoliticoasă și obstructivă în relația cu cei din jur și are porniri mai degrabă egoiste, conform unui studiu coordonat de Laura Giurge, de la Universitatea Erasmus din Rotterdam, care analizează cauzele comportamentelor neproductive ale angajaților care costă economia americană aproximativ 200 de miliarde de dolari pe an, informează The Guardian într-un articol publicat recent.
Iulian Tudor
05 mai 2017, 09:38
Chiar şi o singură noapte nedormită poate avea serioase consecinţe negative pentru sănătate şi ...productivitate

Oricare ar fi cauza inițială a comportamentelor contraproductive la locul de muncă, „o noapte de somn neodihnitor ne face să ieșim mai greu din acest tip de comportament”, a explicat Giurge. O noapte pierdută sau un somn neodihnitor va atrage același tip de comportamente indezirabile și a doua zi, într-un mod similar buclei negative de feedback cu care se confruntă persoanele dependente. În studiul său, Giurge a descoperit că după o noapte albă, angajații au atitudini negative la locul de muncă și sunt mai puțin exigenți cu ei înșiși.

Lipsa somnului are impact asupra muncii și abilităților sociale și scade performanțele. Și alte studii au demonstrat că privarea de somn reduce capacitățile cognitive și emoționale, conducând la scăderi de productivitate și creativitate și îngreunând procesul de luare a deciziilor, comunicarea și empatia. Din punct de vedere emoțional, persoana privată de somn trece prin stări de oboseală, iritabilitate, schimbări bruște de dispoziție și frustrare, scrie Agerpres.ro.

Citeşte şi Sfaturi să îţi ridici nivelul energiei. Vei uita de băuturi energizante

Studiul coordonat de Giurge indică faptul că aceste comportamente contraporductive sunt întâlnite la angajați indiferent de locul lor în organigramă, iar dacă angajații fără funcții de conducere au un mai mic impact asupra mersului unei companii, atunci când un CEO este nedormit lucrurile pot degenera rapid. Poate cel mai cunoscut caz al unui CEO care avea probleme cu somnul este cel al Ariannei Huffington, cea care a pus bazele publicației Huffington Post. Arianna Huffington se priva singură de somn și a ajuns până la a-și pierde cunoștința. În consecință și-a schimbat stilul de viață în așa fel încât să aibă timp să doarmă și, mai mult decât atât, s-a asigurat că și angajații săi au timp să doarmă și a instalat chiar niște capsule pentru somn în birouri.

O singură noapte nedormită sau cu un somn agitat poate avea consecințe dramatice în domenii precum transporturile sau serviciile de urgență. O singură tură de noapte sau gardă este suficientă pentru a transforma un medic excelent, spre exemplu, într-un medic înclinat să ia decizii pripite, impulsive sau de-a dreptul periculoase, după cum explică și Dr Steven Lockley.

Dr. Lockley a bănuit că până și medicii de la Harvard — unii dintre cei mai buni din lume — sunt puternic afectați de gărzile de noapte. Împreună cu niște colegi, el a organizat un experiment pentru a testa această ipoteză iar rezultatele au fost de-a dreptul șocante. Medicii americani aflați în gărzi de 24 de ore fac cu 36% mai multe erori medicale grave și pun de 5 ori mai multe diagnostice greșite decât medicii odihniți.

Citeşte şi S-a vindecat de cancer şi a murit stupid, la o petrecere. Ce greşeală a făcut

Gărzile de noapte sunt la fel de periculoase și pentru asistente. Conform unui studiu realizat pe mai mult de 50.000 de asistente, cele care lucrau noaptea erau mai expuse obezității, consumau prea multă cofeină, fumau mai mult și mâncau mai multe alimente de calitate slabă.

Problema este una generalizată. Practic miliarde de lucrători din întreaga lume nu dorm suficient pentru că programul de muncă, distanța până la locul de muncă și alte obligații și îndatoriri cotidiene le lasă prea puțin timp pentru odihnă. Conform statisticilor, mai mult de 20% dintre populația activă lucrează fie prea de dimineață, fie până prea târziu, sau noaptea, iar numărul de locuri de muncă care presupun efectuarea de ture de noapte este în creștere.

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Ce înseamnă când te trezești dimineața cu urme de pernă pe față. Explicația care te va uimi
Capital.ro
Mașinile diesel care urmează să fie interzise. Li se va ridica dreptul de circulație. Decizie UE
Playtech.ro
Probleme pentru pensionarii din România. Ce se întâmplă cu pensiile, amânări pentru sute de mii de oameni
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Român delegat la o secție de votare din Anglia: „Voturile s-au cam împărțit frățește. Se pot întâmpla anumite măgării”
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Cum influențează numerologia ziua alegerilor de 4 mai 2025
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
E ȘTIREA NOPȚII: Diaspora face istorie Surprizele sunt uriașe
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxa care se majorează de la 1 iunie. Cei care stau la curte achită obligatoriu în fiecare lună
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Stare de urgență într-un oraș de la Marea Neagră
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Ce înseamnă exact cuvântul ”președinte”. Un termen cu multe semnificații
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile