Chiftele pufoase și suculente. Trucul folosit de marii bucătari ca să obțină o compoziție aerată

Uscate sau cu sos, chifteluțele sunt unul dintre felurile de mâncare regăsite frecvent pe mesele românilor. Sunt gustoase și sățioase indiferent dacă sunt preparate cu carne sau sunt de post.

03 feb. 2024, 11:53
Chiftele pufoase și suculente. Trucul folosit de marii bucătari ca să obțină o compoziție aerată

Ca să obții chiftele pufoase și suculente este nevoie să folosești o carne bună și să aplici o anumită metodă atunci când le frămânți. Mai exact, carnea trebuie să fie una grasă, cu un conținut de minimum 30% grăsime. Apoi, atunci când le frămânți, compoziția trebuie trântită de câteva ori în vas.

Ingrediente necesare

  • 1 kg de carne
  • 150 grame miez de pâine
  • 2 ouă
  • o linguriță de sare
  • 5-6 căței de usturoi
  • 1 ceapă mică (opțional)
  • o linguriță rasă piper măcinat
  • o linguriță rasă cimbru uscat
  • o linguriță rasă boia dulce
  • o legătură de mărar sau pătrunjel
  • ulei pentru prăjit

Cum prepari chiftele pufoase și suculente

Pune carnea într-un vas, adaugă miezul de pâine înmuiat în apă sau în lapte rece. Adaugă și ouăle și amestecă bine compoziția cu mâna sau, dacă preferi, cu un mixer.  Adaugă condimentele, usturoiul tocat mărunt și, dacă vrei, și o ceapă tocată fin. Amestecă totul din nou, iar la final pune verdeața tocată mărunt.

Citeste si Ingredientul secret pe care trebuie să îl pui în carnea tocată pentru chiftele. Și cele mai iscusite gospodine îl folosesc

Compoziția se amestecă foarte bine și se trântește de câteva ori de vas, ca să înglobeze aer și, astfel, chifteluțele să fie afânate, apoi se formează chiftelele. Mâinile trebuie să fie puțin udate cu apă sau unse cu ulei.

Pentru a stabili gustul perfect și pentru a calibra cantitatea de condimente, prăjește mai întâi o singură chiftea, de probă, ca să observi cum se comportă compoziția la prăjit și de ce mai are nevoie.

Dă chiftelele prin făină sau pesmet, apoi prăjește-le într-o tigaie încinsă bine cu ulei de floarea soarelui.

Pot fi servite așa uscate sau alături de un sos roșu. Pot fi consumate și împreună cu piure de cartofi.

Originea chiftelelor

Mai multe popoare își dispută originea acestui preparat. Atât chinezii, cât şi arabii susţin că ei au fost cei care au preparat pentru prima dată chifteluțele. Chinezii spun că chiftelele provin din bucătăria Shadong. Istoria lor începe în Asia în timpul dinastiei Qin, cu 207 ani înainte de naşterea lui Hristos, scrie clickpoftabuna.ro

La rândul lor, arabii spun că reţeta de chiftele se află în primele cărţi de bucate arabe, fiind preparate din carne de miel tocată. Şi în cartea de bucate Apiscius, cu reţete din vechiul Imperiu Roman, apare o reţetă de chiftele.

Citeste si Chiftele din griș pufoase și superaromate, gustul care te face să-ți retrăiești copilăria. Desertul pe care cei mici nu-l vor refuza niciodată

În Europa, chiftelele sunt întâlnite aproape în toate bucătăriile, însă reţeta şi numele lor diferă de la o regiune la alta.

În Albania ele se numesc „qofte të fërguara„ şi au în compoziţie brânza feta. În Belgia, se numesc „ballekes sau bouletten„ şi se prepară dintr-un amestec de carne tocată de vită sau de porc, la care se adaugă ceapă feliată şi legume tocate. Croaţii le numesc „polpete„ şi sunt le prepară din amestec de carne de vită şi porc şi se servesc cu orez, piure de cartofi sau cu sos de roşii.

În bucătăria finlandeză, chiftelele se cheamă  „lihapullat„ şi se fac din carne de vită, de porc sau de ren, la care se adaugă pesmet înmuiat în lapte, supă de legume şi ceapă tocată. În Germania, „frikadellele„ se prepară cu hering afumat sau anghinare şi se servesc cu sos de capere. Grecii preferă chiftelele mai aromate şi pun în ele ceapă, pătrunjel şi frunze de mentă, în timp ce turcii adaugă în compoziţia lor şi orez.