China a lansat primul serviciu din propriul sistem de navigaţie şi poziţionare globală

Un prim serviciu din sistemul de navigaţie şi poziţionare prin satelit conceput de China pentru a reduce dependenţa acestei ţări de tehnologiile străine a fost lansat, dar rămâne totuşi limitat geografic, a anunţat marţi agenţia de presă China Nouă.

RomaniaTV.net
27 dec. 2011, 12:02
China a lansat primul serviciu din propriul sistem de navigaţie şi poziţionare globală

China a început să lucreze la propriul ei sistem în anul 2000, pentru a putea să renunţe treptat la sistemul american Global Positionning System (GPS), la Galileo – proiectul far al navigaţiei prin satelit lansat de Uniunea Europeană – şi la sistemul rusesc Global Navigation Satellite System (GLONASS).

Sistemul de navigaţie şi poziţionare Beidou (numele unei constelaţii din Ursa Mare) acoperă China şi „regiunile învecinate”, precizează agenţia China Nouă. Beijingul intenţionează să lanseze şase sateliţi în 2012 pentru a mări suprafaţa acoperită de acest sistem şi să deservească toată zona Asia-Pacific.

Primul satelit din sistemul Beidou (denumit şi „Compass”) a fost lansat în aprilie 2007. Autorităţile chineze nu au precizat numărul sateliţilor lansaţi până în prezent în cadrul acestui proiect.

După finalizarea sa, sistemul va număra 35 de sateliţi, care vor avea la bază o tehnologie integral chineză şi vor furniza o serie de informaţii despre cartografie, pescuit, transporturi, meteo şi telecomunicaţii.