Chişinău: Consultări interministeriale despre nota de protest trimisă Moscovei

O nouă rundă de consultări politice interministeriale moldo-ruse au avut loc luni la Chișinău, cu participarea ministrului-adjunct al afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, Lilian Darii, și a ministrului-adjunct al afacerilor externe al Federației Ruse, Grigori Karasin, informează Deschide.md.
Romania TV
13 mart. 2017, 21:20
Chişinău: Consultări interministeriale despre nota de protest trimisă Moscovei

În cadrul consultărilor, Darii și Karasin s-au pronunțat în favoarea ‘eliminării incidentelor regretabile’ care au loc la punctele de control de la trecerea frontierei și care vizează oficiali moldoveni.

De asemenea, în cadrul consultărilor a fost efectuat un larg schimb de opinii pe marginea problemelor actuale de pe agenda relațiilor bilaterale, ce vizează în special ‘promovarea dialogului politic, intensificarea cooperării în domeniul comercial-economic, interacțiunea în sfera cultural-umanitară, consolidarea cadrului juridic bilateral’, se arată într-un comunicat transmis de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova.

Interlocutorii au ținut să sublinieze acțiunile întreprinse în ultimul timp în vederea punerii în aplicare a deciziilor convenite în timpul reuniunii de la Moscova, din 29 noiembrie 2016, a Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare economică, în speță cele privind reluarea exporturilor de produse moldovenești pe piața rusă și soluționarea problemelor cu care se confruntă migranții moldoveni.

În același context, cei doi oficiali s-au pronunțat în favoarea eliminării incidentelor regretabile care se produc în punctele de control, la trecerea frontierei cu implicarea persoanelor oficiale.

Cei doi diplomați au pledat pentru dinamizarea procesului de negocieri în vederea reglementării conflictului transnistrean și soluționării problemelor stringente cu care se confruntă populația de pe ambele maluri ale Nistrului.

Lilian Darii a reiterat poziția autorităților moldovenești privind necesitatea retragerii trupelor ruse și a munițiilor de pe teritoriul Republicii Moldova, subliniind că aceasta va contribui la crearea unei atmosfere mai favorabile pentru identificarea unei soluții cuprinzătoare și durabile la problema transnistreană, în baza respectării suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova.

Săptămâna trecută, președintele parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, și premierul Pavel Filip au transmis o notă către conducerea politică a Federației Ruse prin care sunt semnalate o serie de abuzuri comise împotriva oficialităților din parlament, guvern, serviciile speciale și partidele coaliției de guvernare din Republica Moldova. Notificarea a fost făcută cu prilejul întrevederii lui Filip și Candu cu ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametșin.

Potrivit actului, hărțuirea oficialilor moldoveni la intrarea în Federația Rusă a luat amploare odată cu avansarea de către anchetatorii moldoveni în investigațiile privind spălarea a 22 de miliarde de dolari prin Moldinconbank, bani proveniți din Rusia. În ultimele luni, cel puțin 25 de oficiali moldoveni au fost opriți și tratați abuziv la intrarea în Federația Rusă.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Andreea Bostănică, despre presupusul iubit arab: „Lăsați să vă cucerească frumos!”
Fanatik.ro
Greșeala care îți strică cuptorul cu microunde. Niciodată să nu-l cureți cu acest lucru
Capital.ro
UNGURII, la ani lumină de România. Deja nu se mai poate face NIMIC, totul s-a decis
Playtech.ro
Imagini INTERZISE cu Simona Halep! Așa arăta înainte să-și micșoreze sânii, pozele sunt indecente
DailyBusiness
Taxa care scade cu 50%! Anunțul făcut de Guvern
Adevarul
Ce bani avea Florian Coldea când conducea SRI. Profitul incredibil făcut din consultanţă, după ce s-a pensionat
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Pro TV pregătește marea lovitură. Filmările au început
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Mama Geta a scăpat porumbelul: „Iancu e trup și suflet pentru o femeie. Pentru Culiță nu bag nici acum mâna în foc”
Cancan.ro
MEGA-BOMBĂ! Cristina Cioran e însărcinată cu Alex Dobrescu
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Dovezile găsite acasă la Alexandru Piscan, presupusul spion al rușilor: fotografii și filmări detaliate de la o unitate NATO! Anchetatorii au făcut descoperiri surprinzătoare
Capital.ro
Marele actor al României s-a stins mult prea devreme. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
Scandal la Cluj între Simona Halep și Sorana Cîrstea!
stirilekanald.ro
Descoperirea secolului! Breaking news!
substantial.ro
Parintele Calistrat Chifan recomanda rugaciune si calm în situatii dificile: ‘Totul e in mana lui Dumnezeu!’
MediaFlux
MOSCOVA AMENINȚĂ ROMÂNIA! Atac dur chiar de la KREMLIN la adresa BUCUREȘTIULUI
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'