Ciclonul loveşte sudul României. Potop în următoarele ore, este afectat şi Bucureştiul de Cod Galben

Deşi se apropie vara calendaristică, vremea de afară arată mai degrabă a primăvară, cu ploi abundente, temperaturi mai scăzute şi vijelii.

28 mai 2023, 10:33
Ciclonul loveşte sudul României. Potop în următoarele ore, este afectat şi Bucureştiul de Cod Galben

Ciclonul se retrage în partea de sud a României. Este avertizare meteo pentru furtuni locale, averse torențiale, intensificări ale vântului și, izolat, vijelii și căderi de grindină, potrivit ANM.

Începând cu orele prânzului, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în cea mai mare parte a țării. Local, vor fi averse torențiale însoțite de descărcări electrice. La început, furtunile se vor dezvolta mai ales în zonele de munte, iar după-amiaza se vor extinde și în restul teritoriul. Pe alocuri, se vor semnala intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și căderi de grindină, în general de dimensiuni mici.

Citește și: Avertizare meteo. Furtunile mătură România de la vest la est. Vom avea ruperi de nori, grindină şi posibile tornade

În perioada 28 mai, ora 12 – 28 mai, ora 23, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină în Banat, cea mai mare parte a Crișanei, în vestul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia, nordul Dobrogei și în sudul Moldovei. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp. Astfel de fenomene vor fi, pe arii mai restrânse, și în celelalte regiuni.

ANM-Avertizare-generala-T0-230528100039

Ciclonul loveşte şi în București, unde vremea va fi în general instabilă. Vor fi perioade cu înnorări accentuate, averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, cu viteze la rafală de 50…60 km/h. În intervale scurte de timp se vor acumula în medie 8…10 l/mp. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 24 de grade.

Ciclonul a lovit violent Spania

Puteți vedea furtunile din Spania pe radarul nostru meteo. Dați click pe imagine pentru harta interactivă.După Italia, și Spania suferă consecințele vremii nefavorabile. O serie de furtuni însoțite de ploi torențiale au lovit estul Spaniei, provocând inundații grave și dezastre în mai multe zone.

Provincia Castellón a fost puternic afectată, înregistrând acumulări impresionante de precipitații. În Cabanes, s-au acumulat 250 de litri de ploaie pe metru pătrat, în timp ce în Benicàssim s-au înregistrat 189 de litri pe metru pătrat, dintre care 40 au căzut într-o singură oră.

Efectele asupra teritoriului nu au întârziat să apară, cu inundații generalizate, drumuri transformate în râuri învolburate și oameni care au rămas blocați în mașini din cauza apei.

Alertă meteo cod galben de ploi torențiale, vijelii și furtuni în 34 de județe și în București. ANM a extins avertizarea
Și alte zone au avut de înfruntat vremea rea, printre care Murcia, Almería, Alicante și Catalonia. Aceste fenomene au dus la inundații masive, pagube în agricultură, vehicule luate de ape și blocaje rutiere.

Și pe coastă, în special în Cartagena, s-au înregistrat valori ridicate, cum ar fi 72,6 l/mp căzuți într-o singură oră în zona Rambla de Benipila sau 50,4 l/mp în Canteras. Din fericire, în această zonă nu au fost raportate victime, deși a fost necesară extragerea a câteva zeci de vehicule blocate în zonele inundate.

 

New York se scufundă datorită clădirilor

New York-ul se scufundă încet în pământ. Pe lângă condițiile naturale, acest lucru se datorează încărcăturii ridicate a construcțiilor din oraș, dar și efectelor schimbărilor climatice.

New York, metropola de opt miliarde și jumătate de locuitori din Statele Unite, ar putea fi afectată mai puternic de inundații decât alte orașe de coastă. În plus față de creșterea nivelului mării din cauza schimbărilor climatice, fundamentul rocilor se scufundă cu o rată medie de doi milimetri pe an. Scăderea depinde de dezvoltarea urbană și de climă, precum și de roca de bază în sine.

Brooklyn, unul dintre cele cinci cartiere ale orașului New York, a fost devastat de uraganul Sandy în octombrie 2012.În timp ce zgârie-norii construiți pe terenuri stâncoase se scufundă cu greu, clădirile din zonele mai apropiate de coastă, cu un substrat mai moale, sunt mult mai afectate.

Inundațiile în timpul furtunilor sunt din ce în ce mai frecvente
De exemplu, uraganul Sandy din 2012 a inundat părți din metropolă cu apă de mare. Chiar și după uraganul Ida, părți ale orașului au fost sub ape în 2021. Studiile sugerează că numărul de furtuni tropicale din zona New York-ului va continua să crească. În plus, creșterea nivelului mării pe coasta de est a SUA este de până la patru ori mai mare decât în orice altă parte a lumii.