Cifre îngrijorătoare: cât de mult au ajuns românii să stea în social media zi de zi, în 2023

În ultimii ani, românii au dezvoltat o dependență din ce în ce mai mare pentru social media. Cel mai recent studiu arată câte ore petrec cetățenii din țara noastră pe rețelele sociale în medie, într-o zi și care sunt platformele preferate. 

14 mart. 2023, 20:17
Cifre îngrijorătoare: cât de mult au ajuns românii să stea în social media zi de zi, în 2023

Peste 93% dintre români petrec zi de zi minimum o oră în social media. 48% își consumă din timp zilnic, minimum o oră, iar 21% petrec pe internet minimum patru ore.

Rețeaua socială preferată a românilor este Facebook, urmată de Instagram și TikTok. 86% dintre respondenții sondajului utilizează Facebook, 69% sunt pe Instagram, iar 61% folosesc TikTok. Aplicația creată de chinezi a înregistrat cea mai mare creștere în preferințele românilor, +20% în ultimul an.

De asemenea, Twitter a început să câștige din ce în ce mai multă notorietate la nivel național. Platforma americană achiziționată de către Elon Musk a crescut cu 30% în preferințele românilor, în ceea ce privește utilizarea săptămânală. Astfel, a reușit să depășească LinkedIn.

În 2022, LinkedIn se afla pe poziția a patra în topul preferințelor românilor, utilizată de 29% dintre internauți. Twitter se afla pe locul al cincilea, cu 27%.

 

Cum influențează reclamele din social media comportamentul internauților români

 

Studiul a fost realizat de Zitec, pe un eșantion de 500 de români, cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani, pentru specialiștii în marketing.

În ceea ce privește reclamele din online, 29% dintre participanți au declarat că informațiile publicitare sunt în mare parte relevante pentru ei. Majoritatea deciziilor de cumpărare sunt luate în baza situației economice actuale, care au un impact puternic asupra tiparului de consum, iar 61% dintre responenți susțin că prețul face diferența atunci când vine vorba despre brandul de la care aleg să cumpere un produs sau serviciu.

42% dintre români preferă mai degrabă să cumpere haine din online, 41% aleg achizițiile de electronice de pe site-urile magazinelor și doar 17% obișnuiesc să-și cumpere de mâncare prin intermediul aplicațiilor sau de pe diverse site-uri.

Potrivit psihologilor, timpul excesiv petrecut în social media poate determina: depresie, anxietate, impulsivitate, scăderea stimei de sine sau comportamente narcisice, scăderea capacității cognitive și de comunicare, pierderea puterii de concentrare, neglijarea relațiilor sociale reale – viața de familie.