Cimpanzeii trec şi ei prin criza de la mijlocul vieţii, nu doar oamenii, arată un nou studiu

Criza de la mijlocul vieţii nu este specifică doar oamenilor, conform rezultatelor unui nou studiu care indică faptul că şi cimpanzeii dar şi din celelalte specii de maimuţe antropoide trec prin astfel de momente psihologice.
Romania TV
21 nov. 2012, 10:22
Cimpanzeii trec şi ei prin criza de la mijlocul vieţii, nu doar oamenii, arată un nou studiu

Studiul publicat luni în revista Proceedings of the National Academy of Sciences sub titlul „Dovezi ale crizei de la mijlocul vieţii la maimuţele antropoide” enumeră elementele care i-au făcut pe oamenii de ştiinţă să ajungă la această concluzie. Şi nu, în caz că vă întrebaţi, nu este vorba despre urangutani care îşi cumpără maşini sport roşii şi nici de gorile care îşi părăsesc perechea pentru o parteneră mai tânără şi mai focoasă, scrie Agerpres.

„Nu cred să fi existat vreo maimuţă care să-şi cumpere Ferrari”, glumeşte unul dintre autorii studiului, Andrew Oswald. Dovezile acestei crize sunt de altă natură. Cercetătorii au evidenţiat faptul că urangutanii şi cimpanzeii manifestă acelaşi nivel scăzut al stării de bine la nivel emoţional ce a fost identificat şi la oameni în unele studii. Acest lucru sugerează că tendinţa umană de a trece prin aşa-numita criză de la mijlocul vieţii este o trăsătură ce s-a transmis de la marile maimuţe antropoide, pe cale evolutivă, şi infirmă faptul că ar fi doar rezultatul stresului şi problemelor asociate vieţii moderne, mai adaugă Oswald, profesor de economie la Universitatea din Warwick, Anglia.

Mai multe studii au evidenţiat faptul că starea de fericire umană tinde să urmeze un anumit trend între vârsta de 20 şi 70 de ani. Începe la un nivel ridicat şi apoi intră în declin până la un minim spre sfârşitul deceniului 4 de viaţă, şi apoi creşte din nou, atingând un nou maxim spre vârsta de 70 de ani. Unele studii au pus sub semnul întrebării datele statistice privind existenţa acestui trend, dar pentru Oswald interesant este ce-l provoacă.

„Acesta este unul dintre cele mai mari paternuri ale vieţii umane. Cu toţii vom urca şi vom coborî pe acest grafic în formă de ‘U’. Deci cum explicăm acest lucru?”, se întreabă el.

Atunci când a aflat că alţi oameni de ştiinţă au desfăşurat studii de evaluare a stării de bine a maimuţelor antropoide, în funcţie de vârsta acestora, Oswald a dorit să afle dacă „acest ‘U’ este cu adevărat specific doar pentru fiinţele umane”.

Alături de colegii săi, Andrew Oswald a adunat date de la 508 maimuţe antropoide, de la grădini zoologice şi centre de cercetare din SUA, Australia, Canada, Singapore şi Japonia. Îngrijitorii acestor animale au fost rugaţi să completeze chestionare pentru a evalua starea de bine a maimuţelor. Aceste chestionare au cuprins întrebări cu privire la starea generală a animalelor, cu privire la modul de interacţiune ale acestora şi cu privire la succesul acestora în îndeplinirea diferitelor sarcini. Îngrijitorii au fost chiar întrebaţi şi cât de fericiţi ar fi dacă ar putea trăi în pielea respectivelor animale timp de o săptămână.

Rezultatele acestor chestionare, raportate de la vârsta maimuţelor au prefigurat cunoscuta curbă în formă de „U”, ajustată însă la durata de viaţa mai mică a acestor animale.

„Am descoperit acelaşi lucru pentru aceste animale, chiar dacă nu trebuie să plătească ipoteci, nu merg la muncă şi nu au nici căsnicii de întreţinut. Rezultatele indică faptul că această curbă în formă de ‘U’ este adânc înrădăcinată în biologia oamenilor”, şi nu este doar rezultatul experienţelor umane, a conchis el.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Cât a ajuns să coste renovarea completă a unui apartament cu 2 camere, la prețul actual al materialelor de construcție și manoperei din 2025. Lista completă a prețurilor
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. A murit unul dintre cei mai buni actori ai țării. Nu s-a mai putut face nimic pentru el
Playtech.ro
Orașul în care se va construi cel mai mare mall din România. Va detrona AFI Cotroceni
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Ambasada SUA, anunț crucial despre vize, după eliminarea României din Visa Waiver
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
Ireal ce a găsit Piedone într-un faimos bar din Constanța. Când a văzut asta, șeful ANCP a închis localul
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare voce a țării. A fost o zeiță a muzicii. Nu va mai fi nimeni ca ea
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Profesoara de 36 de ani care a trimis fotografii nud unor elevi, pedepsită aspru
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Milioane de români primesc 292 de lei în data de 8 mai! Sumele de bani intră direct pe card sau ajung prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare