Cine beneficiază de scutirea impozitelor prevăzute în lege în 2023

Autoritățile au decis să mărească numărul de persoane care beneficiază de scutirea de impozite în acest an.

17 ian. 2023, 13:11
Cine beneficiază de scutirea impozitelor prevăzute în lege în 2023
Cine beneficiază de scutirea impozitului pe venit

Vor beneficia de scutirea de impozit în 2023, în premieră, IT-iștii din sectorul public, urmând să beneficieze de aceleași facilități precum IT-iștii din mediul privat. E vorba de cei care deservesc instituții precum Ministerul Finanțelor, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și Ministerul Educației.

Aceștia pot avea funcții de administrator de baze, analist, inginer de sistem în informatică, inginer de sistem software, manager de proiect informatic, programator, proiectant de sisteme informatice, programator de sistem informatic, programator ajutor, analist ajutor, inginer de dezvoltare a produselor software.

Citește și: Lucian Heiuş, preşedinte ANAF: „Un şmecher care obţine bani de pe reţelele de socializare, ar trebui să declare şi să plătească impozit”

Tot de anul acesta, părinții care au copii la școală sau la creșă beneficiază de scutirea de impozit. Scutirea este de 100 de lei pentru fiecare copil înscris la creșă, grădiniță sau școală.

Persoanele cu handicap au mai multe facilități fiscale, această măsură având scopul de a ușura viața acestora. Acestea pot beneficia de un credit a cărui dobândă este suportată de stat și scapă de plata impoozitului pentru veniturile realizate din activități independente, salarii, pensii, activități agricole, sivicultură, piscicultură și altele.

Citește și: Marcel Ciolacu, anunț de ultimă oră despre creșterea impozitelor: ”Statul trebuie să fie primul care vine în ajutorul românilor”

Persoanele care însoțesc sau sunt asistenți personali pentru persoanele cu handicap beneficiază de scutire de la plata tarifului de utilizare a rețelei de drumuri naționale.

Persoanele care au calitatea de revoluționar, militari participanți la acțiuni militare speciale din străinătate, veterani de război, văduve de veterani de război, văduve necăsătorite ale veteranilor de război beneficiază de scutirea impozitului pe clădire și a impozitului pe teren.